Day: May 3, 2022

Au Tiganii Biserică?

Au Tiganii Biserică?

Opinii
„Biserica ţiganilor a fost clădită din slănină şi aşezată în calea câinilor“, ziceau românii despre ţigani. Saşii transilvăneni au răspândit cu plăcere această zicală românească, Recensămintele postcomuniste n-au făcut lumină asupra numărului cetăţenilor români de etnie rromă. Undeva între 700.000 şi trei milioane de persoane, apreciază diverse surse minoritatea care şi-a extins caracteristicile asupra reprezentării „românului” în străinătate. Dintre toate statele Europei Centrale şi de Răsărit, România este ţara cu cei mai mulţi cetăţeni de etnie rromă.Prin deciziile luate de Maria Tereza (în 1768 şi 1773) şi de Iosif al II-lea (1782) s-a dus o politică dură de asimilare şi sedentarizare a ţiganilor transilvăneni, subliniază cercetătoarea Emmanuelle Pons („Ţiganii din România, o minor
Ne Iese la Iveală Prostia Omenească

Ne Iese la Iveală Prostia Omenească

Opinii
Nicăieri nu iese la iveală prostia omenească la fel de bine ca în bătăile din trafic. Omul, ființă proastă în esența lui, a mers pe burtă sute de de mii de ani. Nimeni nu i-a observat lipsa de inteligență. observație despre drobul de sare, dar nu era nimic tragic. consideri prost de-a binelea. Până când, într-o bună zi, printr-o întâmplare, s-au inventat .Mașinile s-au fabricat în număr tot mai mare, s-a dezvoltat un întreg sistem rutier, cu reguli și sancțiuni. Pentru că au apărut curând bătăile în trafic, care bătăi au arătat cât de prost este de fapt omul, Pe scurt, situația stă cam așa: n-ai nici un motiv să te dai jos din mașină ca să te răfuiești cu cineva care ți-a tăiat calea sau care nu ți-a dat prioritate. Bătăile în trafic n-ar trebui să existe. Poate că a mers prea încet în
DE CE  NE  GRABIM   OAMENILOR

DE CE NE GRABIM OAMENILOR

Opinii
Dimineața, ne grăbim să ajungem la serviciu. Odată ajunși, ne grăbim să treacă mai repede cele 8 ore. Seara, intrăm grăbiți pe ușă, îi pupăm în grabă pe cei dragi și ne grăbim să ne aruncăm în fața televizorului Ne grăbim de mici. Ne grăbim să creștem mari, ne rugăm să se termine odată anii de liceu, apoi facultatea. Apoi, ne grăbim să ne cumpărăm în rate pe viață un apartament.Noi romii ne insuram de mici si luam viata in piept de mici si asta trasmitem si copilor nostri Facem degrabă copii, pe care îi creștem tot în grabă, mirându-ne „când au crescut așa?” Iar când sunt mari ne întrebăm de ce oare se grăbesc să plece atât de repede de lângă noi… Abia atunci intrã în vocabularul nostru expresia: „Mai stai puțin…” Cred că îți sună cunoscut. Ultima vizitã în casa bunicii, tu grăb
Mod de preparare tocăniță de porc – rețetă tradițională  ROMĂ

Mod de preparare tocăniță de porc – rețetă tradițională ROMĂ

Sa halim bine
Mod de preparare tocăniță de porc – rețetă tradițională 1. Se curăță și se toacă ceapa, se zdrobește 1 cățel de usturoi iar carnea se taie în cuburi cu latura de ~4 cm. Se presară carnea cu sare și piper 2. Într-o cratiță (cam de 3 litri volum) se încinge pe foc mediu uleiul. Se rumenesc cuburile de carne în ulei, amestecând frecvent. Uleiul va fi puțin, dar carnea de porc e inevitabil să nu mai lase un pic de grăsime, așa că, până la final, va fi destulă. Treaba asta va dura cam 10 minute. 3. După ce cuburile de carne de porc sunt rumenite pe ici-colo (nu trebuie să fie toate rumene), se scot într-un castron și se păstrează deoparte. Imediat, în grăsimea rămasă în cratiță se adaugă ceapa tocată și cățelul de usturoi zdrobit. Se reduce focul la mic, se presară un praf de sare și se
.Sarmale  TIGANESTI

.Sarmale TIGANESTI

Sa halim bine
Sunt un preparat culinar din carne tocată (de obicei porc, dar și de vită, oaie, pasăre sau chiar pește), amestecată cu orez și alte ingrediente, învelite în foi de varză în formă de rulou. Se servesc de obicei cu mămăligă și smântână. Acest produs culinar este cunoscut cu aceeași denumire și în Turcia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia și Republica Moldova. Gurmanzii sunt de părere că sarmalele sunt mai gustoase dacă se fierb într-un ceaun de fontă la foc domol, și se consideră că dacă se consumă după ce “stau” 2-3 zile, vor avea o savoare deosebită.