Shadow

Anii de glorie ai muzicii lăutărești”, prima carte despre muzica lăutărească, scrisă de un lăutar

Lautari NorvegiaCostel Vasilescu ( Trompetistu’), unul din cei mai mari instrumentiști ai muzicii lăutărești, lansează în data de 15 martie, la restaurantul La Țigănci, cartea „Anii de glorie ai muzicii lăutărești”. Publicată la editura Eikon, cartea este o colecție de memorii și povești despre trei generații de lăutari alături de care maestrul a trăit și a cântat: Romica Puceanu, Toni Iordache, Gheorghe Lambru, Mihai Nămol, Constantin Eftimiu, Gabi Lunca și mulți alții.
Lansarea va începe la ora 19:00, iar autorul cărții, Costel Trompetistu’ va împărtași cu invitații o parte din poveștile sale din perioada de glorie a muzicii lăutărești. Lansarea va fi urmată de un concert de muzică lăutărească interpretată de Neagu Neluță, Panseluța Feraru, Gicu Chitaristu’, formația Romeo Nămol și alți apropiați ai autorului.
“Trăim în anii în care adevărata muzică lăutărească este deteriorată și combinată cu multe influențe străine: bulgărești, iugoslave sau turcești. Stilul lăutăresc autentic începe să piară. Mă bucur că am ocazia, prin această carte, să povestesc despre muzica lăutărească și despre mulți instrumentiști și soliști vocali de o mare valoare. Încă se mai găsește, pe ici, pe colo, câte un disc cu aceștia. Vreau să arăt generației de azi cum a fost muzica lăutărească autentică. În această carte, nu numai că voi povesti multe lucruri adevărate, dar voi destăinui și anumite secrete ale muzicii lăutarești. Eu nu sunt muzicolog sau critic muzical, ci doar un simplu lăutar care a cântat peste cincizeci de ani. Din păcate, la ora actuală, mulți dintre colegii mei, cei cu care am cântat o viață, nu mai sunt. Acestă carte este un omagiu adus lor și muzicii lăutărești.”, declară Costel Vasilescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *