Shadow

Liberation: Nu, romii nu sunt nomazi… plus alte 4 clisee

LiberationPresa franceza relateaza pe larg despre sedinta de Guvern de miercuri dupa-amiaza, care va aborda problema romilor si in care va fi evocata in special ridicarea masurilor care limiteaza accesul acestora pe piata muncii.
In acest context, cotidianul Liberationincearca sa demonteze, intr-un articol publicat in editia electronica, principalele prejudecati despre romi, citeaza Mediafax.

CCliseul numarul unu: sunt nomazi prin natura lor

“Nu exista romi sau tigani nomazi”, sustine antropologul Martin Olivera, membru al Observatorului european Urba-rom. “Exista o minoritate de grupuri care au o traditie de mobilitate sezoniera, pe distante mici si intotdeauna in functie de un punct de ancorare, legat de munca lor: feronerie, muzica … Dar imensa majoritate este sedentara”, explica el.

Cliseul numarul doi: ei invadeaza Europa


Acest cliseu rezista cu greu in fata cifrelor, care arata ca in Europa sunt intre 10 si 12 milioane de romi, dintre care sase milioane in cadrul UE. Multi dintre ei sunt romani (intre 500.000 si 2,5 milioane) si bulgari (aproximativ 700.000).
In Franta, numarul romilor “imigranti” ar fi de 15.000, dintre care jumatate copii, potrivit mai multor estimari. Aceasta cifra este stabila de mai multi ani, in pofida politicilor de expulzare. Altfel spus, sunt aceleasi grupuri care vin si pleaca prin sistemul de ajutor acordat la repatriere, nu un “rezervor inepuizabil”, asa cum sustine Frontul National.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *