Shadow

România romilor: o călătorie printre înstrăinați

Romi bogaţi care-și mărită fetele de doisprezece ani, oameni cu educaţie aleasă care muncesc la bănci, săraci care sunt discriminaţi și un lider de clan născut în închisoare.
Magda Gad, ziarist la Expressen, a făcut o excursie prin România și a ajuns din ghetourile romilor până în localităţi cu palate ale altor romi.
Este o călătorie prin înstrăinare. Cea care șterge visul de a munci în cadrul societăţii majoritare. Cea care creează societăţi paralele, cu norme și legi proprii. Cea care nu dorește niciodată să aibă vizitatori. Bărbatul cu pălăria sa cu boruri largi se apleacă mai aproape și își dezvelește două rânduri de dinţi din aur:
– Da’ cum ai putut să trăiești toată viaţa fără bărbat?
– N-am spus eu asta, sar eu surprinsă.
– Dar dacă nu ești măritată, trebuie să fii virgină. Ești virgină?
Îmi încrucișez mâinile ca măsură de protecţie:
– E lipsă de respect să pui o asemenea întrebare.
– Suntem ţigani, așa vorbim noi, mă pune el la punct și se lasă pe spate.
O vreme niciunul dintre noi nu mai spune nimic. Își sucește mâinile. Degetele îi sunt grele din cauza inelelor de aur, în jurul încheieturii mâinii atârnă un ceas Rolex cu diamante, în jurul gulerului cămășii are un colier gros cât un lanţ de bicicletă, cu un medalion ce i se lăfăie pe piept.
Se uită la mine din spatele pleoapelor ridate:
– Dacă nu ești virgină, atunci poţi să-ţi oferi păsărica multor bărbaţi, ca să se bucure de tine înainte să fii expirată. Aici, ne mărităm fetele la
doișpe ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *