Romii traiesc cu 16 ani mai putin decat populatia generala, media deceselor este la 52,5 ani – raport

Romii traiesc in medie cu 16 ani mai putin comparativ cu populatia generala si decesele survenite in randul populatiei rome apar la o varsta medie de 52,5 ani, fata de 68,8 ani cat este sesizata la populatia generala, releva un raport al Centrului European pentru Drepturile Romilor privind Romania (CEDR), citat de Agerpres.

Raportul CEDR dat publicitatii vineri a mai aratat o rata a mortalitatii pentru copiii romi sub 10 ani de trei ori mai mare.

Potrivit directorului executiv al CEDR, Gergely Dezideriu, romii se confrunta cu obstacole si dificultati mari in ceea ce priveste accesarea asistentei medicale si plata medicamentelor si o mare lipsa de informare in domeniul sanatatii. 11% dintre romi au raportat in ultimul an ca au avut nevoie de asistenta medicala si nu au obtinut-o, comparativ cu 5% din populatia generala.

“Situatia romilor pentru Europa constituie un test. Din perspectiva europeana putem spune ca exista doua tipuri de progrese, respectiv angajamente politice asumate de sefi de state la nivelul UE si daca ne uitam la nivel local si national exista o discrepanta. Pe de o parte avem dezbateri publice in care romii sunt asimilati cu animale, persoane inadaptabile, care nu doresc sa se integreze si care au valori diferite de majoritate si pe de alta avem angajamentele guvernelor”, a spus Gergely Dezideriu, cu ocazia prezentarii datelor din raport.

Din raportul CEDR se mai constata ca timpul de supravietuire al romilor, dupa stabilirea unui diagnostic, este sub un an in 29% dintre cazuri, comparat cu 17% din populatia neroma, iar romii traiesc mai mult de 10 ani in proportie de 10% de la momentul diagnosticului fata de 22%, cat se inregistreaza in randul populatiei nerome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *