Shadow

CRC: Supravietuitorii romi ai deportarilor in Transnistria sunt impiedicati sa primeasca despagubiri

Centrul de Resurse pentru Comunitate lanseaza o scrisoare deschisa si o petitie prin care solicita Ministerului Muncii si Justitiei Sociale sa elimine de urgenta practicile abuzive care impiedica ultimii supravietuitori romi ai deportarilor in Transnistria sa beneficieze de drepturile legale conform Legii 189/2000. 

Din anul 2000, de cand aceste persoane beneficiaza de cadrul legal care le-ar fi permis sa primeasca o indemnizatie (chiar daca era una mizera, de 200 de lei pentru doi ani de deportare pana in iulie 2015 si de pana in 500 de lei, conform ultimelor ajustari), autoritatile romane tergiverseaza aplicarea ei pentru cateva zeci de romi, ii poarta pe la Casele Teritoriale de Pensii, care interpreteaza legea dupa bunul plac si le cer acte si dovezi absurde, profitand in mod abuziv de unele lacune din lege. 

“In luna octombrie 2014, am fost la Casa Judeteana de Pensii Bacau impreuna cu fiica mea pentru a solicita informatii cu privire la drepturile acordate prin Legea 189/2000 supravietuitorilor deportarilor in Transnistria (1942-1944). Eu, parintii si surorile mele am fost deportati in Transnistria din orasul Pitesti, unde m-am nascut si am locuit pana in anii 70. […] Functionara de la CPJ Bacau ne-a tratat pe mine si pe fiica mea mai mult decat umilitor, a refuzat sa ne dea informatii si a incercat chiar sa ne descurajeze, afirmand ca Legea 189/2000 s-ar aplica basarabenilor, nu romilor, si daca nu plecam ne da pe mana politiei pe noi si pe cei care ne-au trimis”. – Costea Maria, supravietuitoare roma a deportarilor. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *