DE CE ROMII  SUNT STAFIILE  EUROPEI

A fi țigan nu este o identitate etnică, ci o breaslă (căldărar, argintar, lingurar, fierar etc.), o meserie prea învechită (obsolecentă) și un totem. A fi țigan înseamnă a fi o fosilă vie din vremurile primitive ale omului, a fi un zombie, un cadavru viu. Nici iubit, nici urât, ci tratat cu indiferență sau toleranță controlată, dacă nu invadează lumea reală.
Or, dacă vrei să ai încredere în oameni, fă-i mai întâi să aibă încredere în tine; dacă vrei demnitate și recunoaștere, respectă demnitatea celorlalți și recunoaște-le meritele! Fii activ, nu reactiv, fii sensibil și empatic, nu sentimental și patetic! Mizează pe sentimente, nu pe resentimente, dacă vrei să fii iubit, iubește !
O stafie umblă prin Europa”:este țiganul care parcă ar vrea să devină rr/om. “Toate puterile bătrânei Europe s-au unit într-o sfânta hăituială împotriva acestei stafii“, o fantomă, nălucă, strigoi al istoriei, “om de departe” (neom, subom) în căutarea haotică a părților lipsă din sine: c o r p u l & u m b r a. Fără formă (structuri și rețele de comunicare) și fără conținut (fond cultural propriu), țiganul este sortit să fie un “rr/om fără corp” și un “rr/om fără umbră”, o iluzie, un spectru 
Dacă nu-ți convine cum este ordinea lumii în care trăiești, fă ce poți: sau schimbă-ți dorințele, sau solidarizează-te și schimbă lumea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *