Shadow

Romii beneficiază de puţin sprijin din partea autorităţilor în privinţa documentării

 

Doi copii din oraşul Otaci nu pot merge la şcoală din cauza lipsei documentelor de identitate. Este vorba despre Alexandru şi Casandra, care ar fi trebuit să meargă în clasa a V-ea. Natalia Codrean, mama copiilor, spune că întreaga familie nu deţine documentele necesare, motiv din care nu poate beneficia nici de serviciile de asistenţă socială.
Casandra are 13 ani, dar nu ştie nici a scrie, nici a citi, pentru că nu a fost niciodată la o şcoală. Ea regretă că ceilalţi prieteni pot să frecventeze studiile, iar ea este nevoită să o ajute pe mama acasă, ca să îngrijească de fraţii şi surorile mai mici. Casandra promite să înveţe, dacă va reuşi să obţină actele necesare de identitate, dar cel mai probabil, va trebui să meargă în clasa întâi abia la anul viitor, când va împlini 14 ani.
Direcţia instituţiei de învăţământ din localitate a refuzat să înregistreze copiii la studii, neavând documentele necesare. În rezultatul reformei de învăţământ, prin care studiile fiecărui copil trebuie să fie finanţate per elev de circa 6.500 lei anual, în şcolile unde preponderează comunitatea de romi, ca cea din Otaci, vin tot mai puţini copii la şcoală.
Natalia Codrean, la cei 33 de ani, nu are nici certificat de naştere, nici buletin. A ajuns în Moldova împreună cu mama sa vitregă, fără acte de identitate. Autorităţile oraşului Crasnoiarsk din Federaţia Rusă au reuşit să identifice şi să constate naşterea celor doi copii la maternitate, nu şi naşterea mamei lor, care a fost de mică abandonată de părinţi.
De zece ani, timp în care se află pe teritoriul Republicii Moldova, aşa şi a rămas fără acte de identitate. Mai mult, aici s-au mai născut alţi trei copii care ar fi trebuit să frecventeze grădiniţa, tot din acelaşi motiv. Unica soluţie pentru femeie este de a merge în instanţa de judecată ca să demonstreze că a fost născută şi are cinci copii care mai urmează a fi documentaţi. Părinţii adoptivi ai Nataliei sunt plecaţi de ani buni în Kazahstan şi nu s-au mai răspuns cu ea.
Sute de copii romi rămân nedocumentaţi, majoritatea provin din familii nevoiaşe, arată unele rapoarte ale organizaţiilor internaţionale în Moldova. Perfectarea actelor de identitate este o adevărată provocare pentru minorităţile etnice. Acesta este şi unul din motivele pentru care romii sunt excluşi de la susţinerea socială din partea statului. Lipsiţi de identitate, se află la o margine a societăţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *