Shadow

Cantonament prelungit până la Olimpiad

 

Când un om este privit cu antipatie ies în relief micile cusururi. Oricine suferă într-un spaţiu închis şi este mai bun şi mai concis. Viaţa în închisoare te ajută să vezi oamenii şi lucrurile aşa cum sunt în realitate. Intri aici răsfăţat, râzgâiat şi ieşi vindecat de fasoane, nazuri şi ifose. Aşa este şi la Penitenciarul Târgu Jiu, unde înveţi să mănânci cartofi şi varză cu lingura, unde înveţi să respiri mai puţin în zilele de caniculă atunci când mirosul de gunoi din apropriere este îngrozitor; înveţi să nu te enervezi pe invazia de muşte şi gândaci sau înveţi să socializezi cu toţi borfaşii din celulă. Înveţi să suporţi urletele celorlaţi care aici sunt lucruri normale, te înveţi cu lipsa libertăţii fizice (nu ai încotro!), te obişnuieşti cu mediul în care 80 la sută sunt recidivişti. Te obişnuieşti cu visul de a se da decret, te înveţi cu aşteptarea celor dragi în vizită care aduc de fiecare dată câte un pachet cu ce au ei mai bun.. Aceştia încearcă să integreze în societate delincvenţii închişi prin cursuri de policalificare în meseriile de bucătar, fermier, zidar. De asemenea se face turism monahal sau activităţi recreative cum este fotbalul sau tenisul pe un stadion. Aici te obişnuieşti cu mâncarea nu tocmai ca la mama acasă dar cu siguranţă este mai bună ca la spital; cu miliţieni care vorbesc civilizat (cu cei civilizaţi!), totul bazându-se pe respect, cu echipa de reeducare
care se ocupă de aceştia, încercând să integreze pe aceştia la eliberare, să nu mai trăiască în minciună şi să nu mai săvârşească fapte antisociale.
Domnilor guvernanţi, mai construiţi multe puşcării? Daţi decrete şi schimbaţi modul de executare!sant multii borfasi
care face aroganţă în penitenciar, deşi presa ştie cine e; cu domnul director Popescu care este un tip de treabă, recompensând pe cei merituoşi (legaţi), cu câte o zi învoire.
Rămâne cum am vorbit la Olimpiada viitoare!
Greşelile ne permit să ne maturizăm şi să devenim mai înţelepţi.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *