Shadow

Cum a ajuns ura faţă de romi singura formă de rasism acceptabil din Europa

 

 

 

Romii au fost ultimii sclavi legali ai Europei: şi-au rupt spinările pe câmpurile proprietarilor români până la jumătatea secolului XIX. Astăzi, poate că nu mai sunt sclavi, dar sunt în continuare ostracizaţi, marginalizaţi şi săraci: unul din patru romi europeni trăiesc fără apă curentă, iar nouăzeci de procente trăiesc în sărăcie cruntă. Doar 54 de procente dintre europeni ar fi de acord să lucreze cu o persoană romă, iar grupările de extremă dreaptă îi hăituiesc prin tot estul Europei.
În timp ce sunt exilaţi în masă din ţări europene precum Franţa, obligaţi să trăiască în sărăcie în tabere, atitudinea generală a oamenilor despre ei e că romii au ales să fie nomazi şi că refuză să se integreze în societate. În cartea lui, Romafobia: Ultima formă acceptabilă de rasism, dr. Aidan McGarry, lector în politică la Universitatea Brighton, se întreabă cum s-a ajuns aici şi analizează felul în care o generaţie mai tânără de romi a început să riposteze.
Deci naţiunile europene au nevoie de un inamic ca să arate că sunt progresiste?
În vestul Europei contemporane, sunt folosiţi pentru asta musulmanii. În estul Europei, duşmanii sunt romii. De exemplu, Ungaria a avut un regim totalitarist câţiva ani. Al treilea cel mai mare partid de acolo, Jobbik, e un grup de extremă dreaptă care îşi bazează campania electorală pe demonizarea romilor, pe care îi face vinovaţi de toate infracţiunile din ţară. Cea mai mare schimbare recentă e aşa-zisa „criză a refugiaţilor”. Deodată, nu romii sunt cea mai mare ameninţare, ci refugiaţii. Romii pe care îi ştiu din Ungaria lucrează cu refugiaţii, merg la graniţă şi le oferă adăpost şi susţinere. Ambele comunităţi se confruntă cu probleme foarte similare
Deci naţiunile europene au nevoie de un inamic ca să arate că sunt progresiste?
În vestul Europei contemporane, sunt folosiţi pentru asta musulmanii. În estul Europei, duşmanii sunt romii. De exemplu, Ungaria a avut un regim totalitarist câţiva ani. Al treilea cel mai mare partid de acolo, Jobbik, e un grup de extremă dreaptă care îşi bazează campania electorală pe demonizarea romilor, pe care îi face vinovaţi de toate infracţiunile din ţară. Cea mai mare schimbare recentă e aşa-zisa „criză a refugiaţilor”. Deodată, nu romii sunt cea mai mare ameninţare, ci refugiaţii. Romii pe care îi ştiu din Ungaria lucrează cu refugiaţii, merg la graniţă şi le oferă adăpost şi susţinere. Ambele comunităţi se confruntă cu probleme foarte similare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *