De la Craiova la Malmo, prin educaţie şi studii academice

 

 

Un copil născut în municipiul Craiova, într-o familie de romi tradiţionali. O fetiţă, care cu ochişorii iscodeşte de jur împrejur.
Vede tot, ascultă tot, reţine tot. Are noroc. Un mare noroc. Familia în care a venit pe lume este una aparte în peisajul familiilor, neamurilor şi “clanurilor“ de romi. Familia ei depăşeşte unele bariere. Îşi duce copilul la grădiniţă, apoi la şcoală. Membrii familiei se rânduiesc zilnic şi copilul este atent supravegheat.

Prin acest copil, în fapt, începe o luptă socială, împotriva abandonului şcolar. Ea este exemplul promnovat de către familia sa. Fetiţa creşte, ajunge elevă a unui prestigios Colegiu al Craiovei, la Carol I. Cu mari eforturi. Are note de excepţie şi este acceptată la această şcoală a Băniei. Pentru că provine dintr-o familie de romi. Ea suportă cu stoicism totul, are rezultate remarcabile la învăţătură, iar comportamental, devine un exemplu pentru întreaga unitate de învăţământ. De aici începe drumul Izabelei către Malmo University.

Izabela. Un nume frumos, cu rezonanta andaluza si nuante exotice. Un copil cu ochi patrunzatori, melancolici. O fetita sfioasa. Eleva a Colegiului National Carol I, rareori renunta la portul traditional tiganesc. Pentru ea acest port este o mandrie. Inainte de a-l fi purtat mama, bunica si strabunica, il purtarsera nomazii care plecasera in lume, tocmai din India si Pakistan. Pentru Izabela, portul traditional tiganesc este o marturie a istoriei, dincolo de modernismul colegilor ei de generatie.

Izabela se distinge la Colegiul National Carol I prin rezultate exceptionale. Scolar si extrascolar. La ore, ea este exemplu de disciplina, de bun simt in relatiile cu colegii, ea este ca o lectie deschisa, despre respect, in raport cu profesorii. Prin munca asidua, copila isi depaseste conditia. Este la randul ei respectata de catre colegi si profesori. Participa la diverse actiuni, programe si proiecte extrascolare. In timpul liber ii place foarte mult sa picteze. Ii place sa si scrie poezii. talentul literar se concretizeaza prin aparitia catorva volume de versuri, bilingve, in limba romana si in limba romani. Participa la emisiuni de televiziune, promoveaza cultura si traditia romilor, cerceteaza fenomenul istoric al deportarii romilor si tine prelegeri despre acest fapt.

Izabela. Un copil. O eleva din Craiova, care provine dintr-o familie de romi. Dar, familia ei sparge o traditie controversata: cand unele fete – in ciuda varstei fragede – sunt maritate – familia Izabelei o duce la scoala si o incurajeaza sa isi continue drumul in care ea crede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *