Shadow

Românii păstrează faţă de arabi, romi şi maghiari cea mai mare distanţă socială raportată la minorităţi

 

Datele indică faptul că intoleranţa faţă de minorităţi în general a stagnat, dar faţă de acum doi ani romii de exemplu au fost percepuţi ca fiind ameninţare mai mică, în timp ce arabii şi maghiarii au înregistrat în comparaţie cu 2015 un grad mai mare de respingere socială, spune la RFI, Ana Maria Bărbulescu, de la Institutul Wiesel.
Potrivit sondajului, relaţia românilor cu persoane de diverse etnii a fost măsurată folosind scala Bogardus, unde 1 este cea mai apropiată relaţie acceptată cu o minoritate (“membru de familie”), iar 7 cea mai depărtată (“nu ar trebui să vină în România”). Potrivit rezultatelor, arată sursa citată, “se poate observa că cea mai mare toleranţă se regăseşte în raport cu evreii (3,8) şi maghiarii (4,1) şi una semnificativ mai scăzută în raport cu romii (4,8) sau arabii (5,0)”.
Aceste diferenţe, menţionează realizatorii sondajului, se modifică în funcţie de mediul de rezidenţă al repondenţilor. “Astfel, arabii sunt mai puţin toleraţi în mediul rural (5,1), romii mai puţin toleraţi în mediul urban, iar evreii şi maghiarii au obţinut scoruri egale între toleranţa în urban şi rural”, precizează comunicatul.
Distanţa socială mai mică în raport cu evreii rezultă din faptul că aceştia sunt acceptaţi în familie (15%), în grupul de prieteni (16%) sau ca vecini (16%), într-o măsură mai mare decât celelalte minorităţi.
Nivelul distanţei sociale (gradul de acceptare al celuilalt) arată o scădere a toleranţei faţă de arabi (51% faţă de 46% în sondajul din 2015) şi maghiari (29% faţă de 26% în 2015). În cazul romilor se observă o creştere a toleranţei: 39% dintre respondenţi consideră că aceştia nu ar trebui să vină în România sau doar să viziteze România, faţă de 41% în 2015. În cazul evreilor procentul rămâne acelaşi ca în 2018, 22%. De asemenea, se observă că în Bucureşti gradul de acceptare faţă de evrei şi maghiari este cel mai scăzut, raportat la media naţională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *