Romo neanderthalensis sau despre noile forme de eugenism

 

Zilele trecute, Muzeul de Arta Cluj–Napoca a vernisat o expoziţie cu tema „Imagini ale ţiganilor în colecţia Muzeului de Artă Cluj-Napoca“. Chiar dacă ideea de a prezenta imaginea minorităţii romilor în arta românească este de salutat, modul în care Muzeul a ales să prezinte acest eveniment îmi arată cât de adânc sunt înrădăcinate anumite stereotipii şi prejudecăţi în mentalul colectiv.

Prima atestare a romilor în spaţiul românesc este în secolul XIV şi nimic din statutul lor nu este supus „controversei“: erau robi (sclavi – cum zic cei de la Muzeu) şi nimeni şi nimic nu îi putea salva de aceasta realitate. Ca şi în alte state medievale, şi statele române au purces la înrobirea „necreştinilor“ (atinganoii desemnau, în fapt, un grup de eretici şi nicidecum o minoritate etnică), primele atestări documentare a romilor în spaţiul romanesc fiind nişte tranzacţii cu romi între diverşi voievozi şi câteva celebre mânăstiri. În spaţiul românesc, „aspectul lor pitoresc, plin de sensibilitate, simbolizând libertatea“ nu a existat, ţiganii fiind etalonul celei mai joase categorii sociale. „Libertatea“ pe care aceştia o aveau este perfect redată de prevederile Codul Penal din Muntenia anului 1818, care spunea că „Toţi ţiganii sunt născuţi robi“ şi că „Ţiganii fără stăpân sunt proprietatea statului“.
Termenul de bohémienne nu este specific spaţiului românesc mai deloc, termenul utilizat fiind de atigan/ţigan, folosirea lui de către curatori dorind mai degrabă să creeze falsa impresie că in Principate romii erau văzuţi într-o lumină romantică. În 1857, profesorul de la Şcoală Normală din Bucureşti Andre Vaillant publică, la Paris, o carte despre romii din Valahia (da, el foloseşte denominaţia de „romi“ încă de atunci în care, pentru a face înţeles in spaţiul francez la cine se referă, foloseşte denominaţia cunoscuta în Franţa si anume „bohémiens“ („Les rômes. Histoire vraie des vrais bohémiens“). Dacă despre denominaţia „rom“ exista scrieri care arată că acest termen era folosit în spaţiul romanesc încă de la finele secolului XVIII, „bohémien“ este clar un termen specific doar spaţiului francez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *