Shadow

MIT şi PROPAGANDĂ în istoria ROBIEI ŢIGANILOR. Întoarcere la origini în epoca Ţărilor Române

 

În perioada feudalismului românesc, romii au fost pentru o lungă perioadă robi în Ţările Române. Aceste secole sunt, într-adevăr, pline de evenimente deplorabile, dar şi de propagandă, care nu ne lasă să înţelegem exact lecţiile care ar trebui trase din această epocă.
Aceasta este premiza de la care pleacă un articol scris pe blogul de profil Historice.ro. Cele trei mari mituri ale din „propaganda aboliţionistă” sunt vina românilor pentru robia romă, arbitrarul absolut al acestei practici, care permitea fapte inumane, cum ar fi violarea roabelor, şi despărţirea familiilor, într-un mod similar cu practicile care se foloseau pentru animale.
În primul rând, autorul aminteşte că robii au venit de la sud de Dunăre, prin vânzarea acestora către mănăstiri din Ţările Române. Romii aveau deja acest statut în Imperiul Bizantin, acesta fiind pur şi simplu asemuit în spaţiul românesc, din cauza similarităţii juridice care existau la acea vreme. Robia vine în secolul al XIV-lea, dar imaginea negativă provine din secolul anterior, când romii erau denumiţi „athinganous” de greci, însemnând de neatins. De la acest cuvânt provine şi denumirea de „ţigan”. În alte limbi, formarea vine pe o altă filieră, de la cuvinte asemănătoare denumirii de „egiptean”, deoarece aşa se prezentaseră romii când ajunseseră, spre exemplu, în Peninsula Iberică sau în arhipelagul britanic.

În al doilea rând, articolul aminteşte că legea feudală, dar şi schimbările din timpul regimului fanariot, prevăd pedepse substanţiale pentru omorârea sau violenţa (excesivă) împotriva romilor. Stăpânul care îşi omora robul putea să plătească o despăgubire către familie şi voievod, dar doar dacă suveranul era de acord cu acest lucru. În caz contrar, criminalii erau spânzuraţi. pedepsele erau la fel de mari pentru viol, unde nu se făcea diferenţă în funcţie de statutul femeii.
În al treilea rând, autorul ţine să menţioneze că, deşi era o perioadă când idealurile iluministe nu ajunseseră în Ţările Române (pentru că atunci când apar se interzice şi practica robiei), familiile nu puteau fi despărţite. Acest lucru se întâmpla deja în 1766, când, în documentele oficiale, se menţiona că romii sunt fiinţe ale lui Dumnezeu şi nu pot fi despărţite ca nişte „vite”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *