Shadow

Elevi cu aparatul în gât: Romii din Tinca, protagoniştii unei expoziţii de fotografie

 

În Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea a răsunat, vineri, muzica ţigănească. Inedita asociere a fost prilejuită de vernisarea unei expoziţii de fotografie a Şcolii Pro Roma, din mijlocul comunităţii de romi din Tinca.
În această şcoală primară învaţă numai copii de etnie romă, iar pozele au fost realizate chiar de elevi şi de profesori, într-un proiect finanţat prin programul “Bursa Talentelor” al Fundaţiei Comunitare Oradea. “Am dorit să scoatem în evidenţă valorile, cultura, tradiţiile comunităţii din Tinca”, a explicat directoarea şcolii, Daniela Tutoş, la vernisajul expoziţiei. La eveniment au participat şi 20 de elevi ai şcolii, care s-au bucurat extrem de mult să se vadă pe ei ori cunoscuţi de-ai lor în imaginile expuse.
“Este o şcoală în care învăţăm să iubim şi iubim să învăţăm. Orice şcoală care se respectă se adaptează la copii şi nu copiii se adaptează la şcoală. Noi am învăţat că o şcoală bună este cea în care şi profesorul învaţă de la elevi”, a descris şcoala Nicu Gal, preşedintele Asociaţiei People 2 People, ONG care finanţează unitatea de învăţământ.
“Să creşteţi mari”
Copiii şi profesorii deopotrivă au învăţat cum să facă poze de la Remus Toderici, un apreciat fotograf orădean şi fotoreporter al cotidianului Crişana, iar apoi au luat la pas cartierul ţigănesc în care locuiesc. Au surprins cu aparatele de fotografiat casele în care locuiesc, uliţele pe care-şi fac veacul, rudele ori vecinii. În total, au realizat mii de poze, însă doar 38 dintre ele, considerate cele mai bune, au fost expuse la Muzeul Cetăţii. Expoziţia mai cuprinde zece fotografii făcute, tot în comunitatea de romi, de Remus Toderici şi alte două de fotograful amator Mădălina Frese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *