Shadow

Cum sunt ţiganii ?

 

Cum sunt ţiganii?
Cum suntem noi ţiganii?
Cum îi vede lumea pe ţigani?
Cum ne vede lumea pe noi?
Dar noi, oare cum vedem lumea?
Maşini luxoase sau cărute cu cai? Vile sau corturi?
Nomazi sau statornici?
Scandalagii sau iubitori de pace?
Vecini buni sau vecini răi?

Ţiganii pot să fie o poezie exotică a vieţii, într-o ţară din Estul european, aşa cum este România. Nu, nu suntem o etnie violentă. Ba chiar, se poate spune, suntem o etnie care nu doreşte decât să poată trăi în buna înţelegere cu toţi cei din jur. Noi ştim să fim toleranţi, pentru că ne dorim toleranţa pentru noi, din punct de vedere rasial.
Îndurăm şi umilinţe, pe nedrept, dar niciodată nu vrem să ne răzbunăm. Etnia romă nu este una răzbunătoare. Dacă un român îşi face prieten un ţigan, atunci, ţiganul se leagă cu jurământ în această prietenie şi de regulă, prietenia ţiganului este dăruită pe viaţa celui care îi intră în suflet, indiferent de etnie, convingere politică sau pozitie socială.
Romii ştiu să facă o sărbătoare a vieţii din fiecare zi trăită pe pământ. Poate că uneori părem gălăgioşi şi de aici ar veni şi…aura de gălăgioşi. Recunosc, vorbim tare, mai şi gesticulăm. Dar toate acestea vin din felul nostru de a fi: exuberanţi, iubind viaţa, având sufletele deschise.
Într-o prietenie cu un ţigan, cel mai de preţ lucru este sinceritatea. După aceea, urmează onoarea cu care ţiganul îl cinsteşte pe prietenul sau român. Fie ca este zi de sărbătoare sau o zi ca oricare alta, dacă un român vine în vizită la o familie de romi, aceştia vor face o mare sărbătoare din acea zi. Sunt puse pe masa cele mai bune mâncăruri şi băuturi, se serveşte din vesela cea mai scumpă, sunt folosite tăcâmurile de lux. Toate obiectele anterior amintite sunt ţinute cu sfinţenie în casă, tocmai pentru a cinsti prietenii, atunci când aceştia trec pragul unei locuinţe de romi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *