Shadow

Cel mai mare specialist român în istoria ţiganilor: «11.000 de ţigani au murit în Transnistria»

 

In plină agitaţie privind controversata decizie a autorităţilor franceze de a expulza rromii stabiliţi in Franţa, dar şi problema integrării sociale a acestei etnii, Libertatea a stat de vorbă cu istoricul Viorel Achim, cel mai mare specialist român în istoria rromilor

El consideră că deportarea ţiganilor în Transnistria de către regimul Ion Antonescu, în 1942, e episodul cel mai violent al istoriei acestei etnii în spaţiul românesc, dar şi că politica demografică a lui Ceauşescu a încurajat creşterea populaţiei rrome în România.
Ţiganii au venit în Europa din India, prin filiera Persia – Armenia (Armenia din Evul Mediu, nu cea de azi) – Imperiul Bizantin – Peninsula Balcanică. Au mers apoi mai departe spre vest, sud sau nord, deci şi spre Ţările Române. Mai circula însă, uneori, ideea că tătarii lui Ginghis-Han i-ar fi adus pe ţigani în Europa, ceea ce e fals. La noi, cel mai vechi document care-i menţionează este din anul 1385 şi îi prezintă pe ţigani ca robi ai mănăstirilor, boierilor şi domnului.
“Ţigan” este termenul românesc pentru populaţia de origine indiană care trăieşte în România de mai bine de şase secole. Românii au luat acest nume de la greci şi bulgari, pentru că ţiganii au sosit la noi dinspre sudul Dunării.
Numele “ţigan” nu a avut la început nimic peiorativ, era un simplu nume etnic. Termenul “rrom” a fost introdus la noi în anii ’30 ai secolului trecut, de unii intelectuali ieşiţi din rândurile acestei populaţii şi care au militat pentru modernizarea ei, sub toate aspectele. Numele “rrom” era gândit să marcheze ruperea de un trecut în care ţiganii erau asimilaţi cu sărăcia, lipsa de educaţie, robia etc. În presa românească de la sfârşitul anilor ’30 s-au folosit ambii termeni. Termenul “rrom” are deci la noi o istorie ceva mai veche, nu este creaţia ONG-urilor din anii ’90.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *