AFP: Romii din Italia vor să-i arate lui Salvini cine sunt cu adevărat

 

Viaţa continuă ca de obicei în ţărâna de la “River Village”, o tabără de romi rituată în apropierea drumurilor principale şi palatelor din centrul istoric al Oraşului Etern, în care locuitorii preferă să se ţină departe de polemica declanşată de ameninţările noului ministru de Interne Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă).
Deja aflat sub focul criticilor după ce a refuzat să deschidă porturile italiene unei nave umanitare, Aquarius, cu 630 de migranţi la bord, Salvini a provocat un nou val de indignare, anunţând un viitor recensământ al romilor care trăiesc în Italia.
Aceste declaraţii au antrenat un val de condamnări din partea opoziţiei de stânga şi o anumită indispoziţie în cadrul noului Guvern populist şi de extremă dreapta italian.
O ”fişare” a fost denunţată de către stânga şi organizaţii de apărarea drepturilor omului, pe care unii au comparat-o cu legile rasiste adoptate în 1938, în plin fascism.
”Dacă (Salvini) vrea săvină aici (la «River Village»), îl vom primi cu curtoazie. Trebuie să vadă cum trăim”, dă asigurări Habibi Mehmedi, în vârstă de 18 ani.
”LUCRURI RELE”
Bineînţeles, ”există unii, la noi, care fac lucruri rele, însă cei mai mulţi aici sunt italieni şi nu au comis vreodată vreun delict”, adaugă el, intervievat de AFP.
Marcello Zuinisi, fondatorul Nazione Rom (Naţiune Romă), o asociaţie care se bate pentru drepturile romilor şi sinti (ţigani) din Italia, consideră că nu trebuie să ca oamenii să se teamă de ameninţările noului ministru de Interne şi om puternic din Guvernul italian.
”Eu îl cunosc pe Matteo Salvini, am purtat mai multe conversaţii”, a dat el asigurări. Şi ”nu cred să facă mare lucru, astea sunt doar vorbe”, a adăugat el.
Iar pentru a o dovedi, el a arătat AFP un mesaj pe care i l-a trimis ministrului de Interne, pentru a-l avertiza că Institutul de Statistică din Italia a efectuat deja o îndelungată anchetă. în 2017, asupra romilor din Italia.
Iar ”mai târziu, în acea zi, el şi-a schimbat discursul şi a început să evoce modul în care fondurile europene (destinate romilor) au fost utilizate, el m-a ascultat”, a declarat Marcello Zuinisi.
Zuinisi a explicat că asociaţia sa s-a dus la Bruxelles recent, pentru a cere Comisiei Europene (CE) o anchetă cu privire la utilizarea celor şapte miliarde de euro – fonduri structurale – acordate Italiei cu scopul de a favoriza locuinţele, sănătatea şi educaţia romilor şi persoanelor fără adăpost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *