RATA DEMOGRAFICA A ROMILOR DIN ROMNIA

 

În plus, ei au o natalitate şi o fertilitate mai mare. După cum spune profesorul Vasile Gheţău: „rata fertilităţii totale este de 3,1 copii la o femeie de etnie romă şi de numai 1,4 copii la o româncă”.
Toate aceste sunt avantaj, pentru că populaţia romă ştie limba, este adaptată cultural la valorile româneşti şi ar putea fi mult mai uşor de introdus pe piaţa muncii decât emigranţi aduşi din Asia sau din alte părţi. Am putut vedea de-a lungul anilor că aceştia au abilităţi foarte mari în zona meşteşugărească, a muncilor tehnice, deci pot fi cooptaţi exact în zona în care există cel mai mult acest deficit.
Statul trebuie să ia însă nişte măsuri pro-active în acest domeniu şi să ţină cont de specificul comunităţilor de romi. Dacă se va încuraja nemunca, dacă ajutoarele sociale vor fi aproape cât un salariu, nu vor putea fi cooptaţi pe piaţa muncii nici români, nici romi. Firmele vor aduce lucrători din Asia, pentru care vor plăti taxe şi impozite, dar la final, vom pierde cu toţii.
România are resursa sa pentru piaţa muncii, în special pentru zona muncii necalificate. Depinde doar de cei ce ne guvernează să gândească un pachet de măsuri, pe termen lung, astfel încât să nu intrăm într-o criză majoră şi să ajungem în momentul în care importăm forţă de muncă, în timp ce numărul asistaţilor sociali va creşte.
În funcţie de cum vom administra lucrurile în aceşti ani, de ce măsuri vom lua, vom ştii dacă peste 10 ani vom avea o criză majoră atât în planul plăţilor pensiilor, cât şi în cel economic de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *