Shadow

Povestea impresionantă a directoarei de la sat care a redus la zero abandonul şcolar şi îi învaţă pe elevi să nu mai aştepte ajutoare sociale

 

Ajunsă în fruntea unei instituţii unde 54% dintre elevi sunt romi, Doiniţa Guţeniuc a reuşit să reducă rata abandonului şcolar la 0 şi să-i înveţe pe părinţi că nu ajutoarele sociale ar trebui să fie baza financiară a copiilor lor. Şcoala a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţâmant“ în grad de Cavaler.
Un simplu search pe Google i-a clarificat Doiniţei Guteniuc situaţia şcolii în fruntea căreia urma să fie numită. În toate rezultatele căutării nu apăreau decât informaţii despre ajutoare oferite singurei instituţii şcolare din Cilibia. 54% dintre elevi erau romi, iar 18% dintre elevi abandonau scoala. Pregătită să schimbe mentalitatea comunităţii din micul sat buzoian, unde majoritatea locuitorilor sunt cărămidari, tânărul cadru didactic a pornit lupta împotriva abandonului şcolar, începând cu schimbarea mentalităţii părinţilor. Aflând că doar 30% dintre aceştia finalizaseră studiile, i-a invitat la cursuri de parenting şi le-a explicat cum viitorul copiilor depinde de educaţia care le este oferită. Mai mult, a realizat un filmuleţ în care părinţii care abandonaseră studiile au fost invitaţi să povestească ce consecinţe a avut această decizie. După 8 ani de muncă, Doiniţa Guteniuc se poate mândri că a reuşit să reducă abandonul şcolar la 0, toţi elevii şcolii urmând cursuri liceale sau profesionale. Şcoala a fost decorată de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţâmant“ în grad de Cavaler pentru rezultatele obţinute. Află povestea Doiniţei Guţeniuc, luni, de la ora 11.00, la „Pastila de motivaţie“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *