Shadow

Libertatea de exprimare, energia şi sufletul sunt punctele forte ale artistului rom

 

Cine sunt cu adevărat artiştii romi, cine i-a susţinut, ce i-a motivat să-şi ducă arta în faţa unui public numeros din ţară şi străinătate? Ne-am dorit să-i cunoaştem, şi să vă prezentăm poveştile lor, aşa ca le-am pregătit câteva întrebări.
În articolele următoare, va prezentam o serie de interviuri cu muzicieni, pictori, sculptori şi performeri romi care sperăm să vă inspire. Începem cu Aurel Ioniţă, liderul binecunoscutei trupe MAHALA RAI BANDA, violonist, solist şi ambasador al culturii rome.

Cand ţi-ai descoperit vocaţia de artist?

Nu a fost nevoie să-mi descopăr vocaţia. În casa bunicilor unde m-am născut, pe unul din pereţii camerei, vioara era agăţată in cui. Prima jucărie a fost vioara. ?i a rămas instrumentul meu muzical de suflet.

Cine te-a îndrumat spre cariera asta?

Meseria de lăutar/muzicant se transmite din tată în fiu, şi obligaţia morala a fiecăruia este de a fi cel mai bun din familie/clan, pentru a câştiga respectul de sine.

Înţelegem că familia te-a susţinut.

Da. Familia a avut un rol foarte important. M-a susţinut şi încurajat mereu, chiar dacă, în cazul viorii, de obicei, în primi 4-5 ani de studiu nu se aud decât nişte sunete nedefinite, nişte scârţâieli, de fapt. Tot timpul mi se dădeau exemple referitoare la copiii mai mari care deja cântau şi aşa îşi întreţineau familiile. Erau foarte respectaţi in comunitate, iar asta mă stimula şi mă ambiţiona foarte mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *