Fotbaliştii romi cu care nimeni nu vrea să joace

 

„Romii sunt un fel de conductori pentru frustrările oamenilor, deşi e natural să-ţi fie frică de ce nu cunoşti.”
Nu sunt rasistă”, şuieră o femeie din sat, în timp ce încurajează echipa locală de fotbal. „Dar oamenii ar trebuie să fie albi.”
Prietenele ei chicotesc, iar gloata de suporteri aprobă în timp ce unul dintre jucătorii echipei locale mai scuipă câte un comentariu abuziv, deloc rasist: „La muncă cu voi!”, îi îndeamnă el pe „ţiganii ăia împuţiţi”, înainte să-i mai servească cu un refren de ospitalitate: „Să-i ia Hitler în primire!”
Partea proastă şi alarmantă din acest episod a fost expunerea unui rasism accentuat din liga cehă. În documentar e prezentată echipa de romi, alcătuită în mare parte din băieţandri care vor să joace şi ei nişte fotbal, dar s-au trezit într-un sistem capcană menit să-i desfiinţeze complet.
„Unde naiba în lume se mai întâmplă aşa ceva?”, întreabă Pavel Horvath, managerul exasperat al clubului, după ce a mai aflat de o retragere. „Pentru ei, e mai uşor să plătească amenda decât să joace cu noi!”, adaugă Pat, portarul lor un pic durduliu.
Astea sunt lucruri obişnuite pe care le întâlneşti la un meci de fotbal al echipei FC Roma Decin, un club de fotbal din Liga III, condusă de un antrenor rom şi cu jucători predominant romi. Ei au parte de hărţuiri violente şi insulte rasiste aproape săptămânal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *