Ion Stancu: Sunt mandru ca sunt tigan!

 

Academia Română a anunţat recent că va da curs solicitărilor mai multor organizaţii prin care se cere eliminarea din DEX a cuvintelor „ţigan“ şi „jidan“. Numai că nu toţi liderii etniei rome împărtăşesc această idee.
De exemplu, Ion Stancu, liderul Partidei Romilor Pro Europa Filiala Caraş-Severin ne-a declarat că dânsul nu este împotriva cuvântului ţigan atâta vreme cât nu este uzat pentru a aduce o jignire întregii comunităţi. „Sunt de părere că nu contează cine şi când ne numeşte ţigani, eu sunt mândru de etnia mea. Contează unde şi cum ne numeşte aşa. Pentru a fi respectaţi trebuie ca noi să ne respectăm etnia, pentru că trebuie să avem grijă cum ne comportăm“, spunea Stancu.
Pe de altă parte, Florin David, liderul romilor din Anina, consideră că prin luarea unei astfel de decizii s-ar face dreptate în sfârşit etnicilor romi. „Sunt 100% pentru această decizie. Asta pentru că una din explicaţii este «persoană cu apucături rele» iar acest lucru nu poate fi corect, nu se poate generaliza o astfel de afirmaţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *