Shadow

Romii dependenţi de droguri din Bucureşti sunt lăsaţi să putrezească

 

• În toată Europa s-au luat măsuri pentru reducerea discriminării romilor, mai puţin în România

Un medic farmacist le oferă seringi noi şi tratament dependenţilor de droguri care se adună în jurul unei ambulanţe, la miezul nopţii.
Abia atunci când ambulanţa a tras lângă Gara de Nord din Bucureşti, au ieşit locuitorii uitaţi ai oraşului din beznă. Unii au ieşit dintr-o gaură din asfalt, din locuinţele lor subterane din canalele oraşului. Alţii au ieşit din nişte barăci şi corturi din zonă, dar şi de după colţurile blocurilor. Noaptea, cetăţenii obişnuiţi evită zona asta. E o parte a oraşului lor pe care ar vrea s-o uite cu toţii.
Ambulanţa luminează chipurile unui grup aleatoriu de oameni cu probleme, majoritatea de etnie romă. Aveau tot felul de urme pe piele de la drogurile injectabile: urme de ace pe gât, pe vena jugulară, picioarele umflate de la venele sparte şi tot felul de semne pe braţe. Câţiva erau sparţi, amorţiţi de la heroina de proastă calitate sau agitaţi de la injecţiile cu un hibrid ieftin de mefedronă, numit „legale” sau „pure”
Văzuţi din afară, par nişte oameni care stau la coadă la cantina săracilor. De fapt, ei se îngrămădesc ca să profite de puţinul ajutor care li se oferă: seringile noi. Pentru cei care se adună în jurul acestei ambulanţe modificate patru nopţi pe săptămână, acele seringi sunt ultimul lucru care-i ţine în viaţă şi sunt o formă de monedă.
„Atitudinea generală a publicului faţă de romi şi faţă de dependenţii de droguri este că irosim banii pe nimic, că e mai bine să-i lăsăm să moară, decât să-i ajutăm”, mi-a explicat Dan Popescu, coordonatorul ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA), care se ocupă de ambulanţa care dă seringi. În ciuda epidemiei de HIV care se răspândeşte între consumatorii din Bucureşti, mai există un singur proiect în afară de ARAS care luptă pentru tratarea afecţiunilor provocate de consumul de droguri, în toată România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *