În audienţă la regele ţiganilor

 

În ziua în care VICE i-a bătut la poartă, Cioabă tocmai îşi primise delegaţii internaţionali în birourile situate vizavi de casa lui din Sibiu.
Într-o zi fierbinte de iunie, pe un drum prăfos şi plini de gropi, o procesiune de bărbaţi cobora din maşini scumpe. Mergeau toţi să-l vadă pe rege.
Dorin Cioabă tocmai fusese ales preşedintele International Romani Union, una dintre cele mai vechi organizaţii romani din lume, după ce a promis că va duce cauza poporului său în atenţia Naţiunilor Unite. După alegeri, Cioabă s-a autoproclamat „Regele ţiganilor din toată lumea”.
În ziua în care VICE i-a bătut la poartă, Cioabă tocmai îşi primise delegaţii internaţionali în birourile situate vizavi de casa lui din Sibiu. Era imediat după alegeri, aşa că avea chef de sărbătorit.
Şi totuşi, domnia lui a început într-o perioadă în care tensiunile din cadrul celei mai mari minorităţi etnice din Europa – de până la 12 milioane de persoane – a atins punctul culminant. Mulţi se temeau că ridicarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii din România şi Bulgaria va da naştere unui flux de emigranţi şi unui val de infracţiuni în ţările mai înstărite ale continentului.
Titlurile rasiste din ziare au apărut ca ciupercile după ploaie: „Romii au ajuns în Marea Britanie şi deja îşi fac nevoile pe pragurile oamenilor”, răcnea Daily Mail, în timp ce revista elveţiană Die Weltwoche a publicat o fotografie cu un băieţel înarmat cu un pistol lângă titlul „Vin romii, fură şi pleacă.”
Problema romilor a crescut anxietatea faţă de imigranţi; la alegerile europene din mai, votanţii au virat spre partidele extremiste anti-imigrare de dreapta.
Luna trecută, o gaşcă de tineri din Paris l-au nenorocit în bătaie pe un băiat rom de 16 ani suspectat de hoţie, după care l-au abandonat, în comă, cu multiple fracturi de craniu, într-un cărucior de cumpărături la marginea drumului. Între timp, Norvegia lucrează la implementarea unei legi care să interzică cerşetoria, o mişcare concepută special pentru a-i alunga pe romi, spun criticii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *