Shadow

Sosirea în Europa

 

Perioada în care romii au pătruns pe teritoriul Europei nu se cunoaşte cu precizie. Din unele date existente se pare însă că deplasarea romilor către bătrânul continent ar fi avut loc între secolele al IX-lea şi al XI-lea. Alte date arată că migraţia lor a început mult mai devreme: undeva prin secolul al V-lea, pe când regele de atunci al perşilor, Bahram, a adus din India 10.000 de muzicanţi, luri, pe care îşi propusese să-i pună la muncile agricole.
Mare parte a cercetătorilor a stabilit că migraţia romilor s-a făcut în două etape. Într-o primă fază, romii din Persia s-au împărţit în două mari ramuri. Una a pornit prin deşertul Siriei spre Egipt, insulele greceşti, Grecia, Africa de Nord; şi din Maroc în Spania, prin Gibraltar, lucru infirmat, căci nu s-au reţinut cuvinte în rromani din spaţiile de contact respective. După cum arată alte cercetări, cealaltă ramură a pornit spre Crimeea; iar de acolo, romii au fost aduşi de barbari, în special de tătari, şi în zona Ţărilor Româneşti.
Dar, documentele vremii ne arată că romii au trăit prin anul 1.100 în apropierea Muntelui Athos sau în Insula Creta, pe la 1320, respectiv 1346, în Insula Corfu.
La 1347, Stefan Dušan menţionează în documentul semnat de el prezenţa rromilor la Prizren. Acelaşi gen de donaţii s-au înregistrat apoi şi în ?ara Românească, Moldova, Germania, Elveţia şi nu numai. Spre a doua jumătate a secolului al XV-lea, romii ajunseseră deja în toate statele europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *