Muzica romilor. O poveste cu cântec… lăutăresc

Din India în Europa și din Orientul Mijlociu în Africa, de secole, romii au purtat cu ei un stil de a cânta de care ne minunăm și astăzi, chiar și atunci când îl criticăm… În coproducție cu popoarele Europei au creat o coloană sonoră colorată, vibrantă, diversă.

 

La noi sunt cunoscuți ca lăutari și încă de pe vremea când erau robi au cântat și la casa bogatului, și pe inima săracului.

 

E o perspectivă istorică pe care o aduc ca argument pentru recuperarea unui stil muzical ale cărui metamorfoze nu trebuie să eșueze neapărat în subcultură împreună cu Bogdan Simion, cobzar cu doctorat în Litere și arheolog de muzici lăutărești și cu istoricul Petre Matei, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

 

Și așa aflăm că lăutarii romi erau atât de apreciați, încât muzica le aduce libertatea. La Ion Ghica aflăm, de exemplu, despre Dumitrache, ”faimosul lăutar țigan boieresc care s-a răscumpărat cu 1000 de galbeni”. După dezrobire au domnit peste cârciumile Bucureștiului adevărate dinastii de muzicanți. Iar Grigoraș Dinicu, grație și radioului și talentului de compozitor, aduce muzica genului la un nivel apreciat la superlativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *