Shadow

Maghiarii din Transilvania nu ar accepta să aibă un vecin rom sau musulman

O anchetă realizată de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale arată că maghiarii din Transilvania nu-şi doresc vecini imigranţi, cum ar fi romi sau musulmani.

Studiul arată că un procent de 54% dintre maghiarii din Transilvania nu ar accepta vecini imigranţi. Ancheta sociologică a fost realizată pe un eşantion reprezentativ, într-un context comparativ la nivel internaţional, în premieră pentru institutele de cercetare socială din această zonă a ţării.
Cercetarea a fost coordonată de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN) din Cluj-Napoca, în cadrul European Values Study, şi s-a desfăşurat înainte de debutul epidemiei de COVID-19, în cadrul acesteia fiind adresate întrebări dedicate măsurării atitudinilor faţă de imigraţie şi străini.Potrivit autorilor studiului, rezultatele privind atitudinile maghiarilor din Transilvania trebuie interpretate în contextul crizei refugiaţilor din 2015, ce a dus la un discurs dominant anti-imigraţie şi anti-imigranţi în statele Europei de Est, şi mai ales Ungaria.

Respondenţii au fost întrebaţi în ce măsură ar accepta să aibă ca vecin persoane de altă rasă, imigranţi, romi, respectiv musulmani.
Conform studiului, procentul maghiarilor din Transilvania care ar refuza un vecin din categoriile menţionate arată în felul următor: 54% nu ar accepta să aibă vecin imigrant, 52% vecin rom, 42% vecin musulman şi 38% vecin de altă rasă. De asemenea, maghiarii din Transilvania au exprimat cele mai negative păreri despre consecinţele pe care le are migraţia asupra dezvoltării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *