Shadow

Cei mai bogați țigani din Iași și-au construit morminte care costă cât un apartament. Geamuri termopan, scări interioare și un pian făcut din granit, printre ”picanterii

Cei mai bogați țigani din Iași și-au construit morminte care costă cât un apartament. Geamuri termopan, scări interioare și un pian făcut din granit, printre ”picanterii
Cei mai bogați țigani din Iași au decis să-și etaleze bogăția chiar și în cimitir. Astfel, au construit monumente funerare ce costă mii de euro. Unul dintre cele mai spectaculoase morminte se află la Cimitirul ”Sfântul Petru și Pavel”
Țiganii din Iași, cei care trăisc în palatele din Ciurea sau Grajduri, au ales să-și arate bogăția și la cimitir. Astfel, au decis să ridice monumente funerare de zeci de mii de lei pentru cei dragi trecuți în neființă. Marmura, granitul și inoxul sunt printre materialele cele mai des folosite pentru mormintele țiganilor. În curtea Bisericii de la Cimitirul ”Sfântul Vasile” sunt câteva zeci de morminte ce aparțin țiganilor din Ciurea și Grajduri. Familia Stănescu deține cele mai multe dintre ele. Chiar lângă gard, spre stradă, au fost ridicate peste două morminte ce aparțin familiei Stănescu, o construcție din beton, care nu a fost încă terminată. Este unul dintre cele mai ”sofisticate” morminte din Iași. Reporterii BZI au discutat cu o echipă care lucra la construirea unui cavou din Cimitirul ”Sfântul Vasile”. Muncitorii au spus că un astfel de mormânt este foarte scump.

”Un mormânt simplu din marmură sau granit costă undeva între 5 și 10.000 de lei. Ce este construit la ei, acolo, la gard, nu știu, cred că trece de 20.000 de euro și ca să-l dea la gata mai trebuie să bage vreo 5-10 mii”, a spus un muncitor.
Cavou cu scară interioară și replica unui pian din marmură și granit

Un alt mormânt ce iese în evidență se află la Cimitirul ”Sfântul Petru și Pavel” din Iași. Acolo a fost construit un cavou cu scară interioară, panouri solare și în interior. Există și o replică a unui pian, făcută din marmură și granit. Un astfel de cavou trece de 15.000 de euro, din spusele unor angajați ce lucrau la un cavou în Cimitirul ”Sfântul Petru și Pavel”.

Majoritatea cimitirelor din oraș au ajuns la capacitate maximă, de aceea unii dintre proprietari au scos la vanzare locurile de veci. Prețul acestora diferă în funcție de amplasarea în cimitir, de numărul de locuri și, bineînțeles, de felul în care au fost construite. Dacă unele dintre ele au prețuri de câteva mii de lei, unele depășesc câteva mii de euro. De exemplu, într-un anunț postat în mediul online în care era scos la vânzare un cavou din cimitirul ”Eternitatea”, acesta costa 12.000 de euro. Cripta a început să fie construită înainte de Primul Război Mondial, însă nu a fost nici acum finalizată. Această criptă este imposibil de trecut cu vederea, din pricina mărimii și stilului în care a fost construită.

Acolo sunt disponibile 18 locuri de veci care nu au fost folosite niciodată. Cu toate acestea recondiționarea criptei ar mai costa câteva mii de euro. De obicei locurile de veci sunt scoase la vânzare cu aproximativ 1.000 de euro, fără a avea însă un monument funerar sau a fi îngrădite. Totuși, cei mai bogați țigani din Iași nu au reușit până acum nici măcar să se apropie de momumentele funerare din Cimitirul ”Eternitatea”, clădite de bogații Iașului în urmă cu peste 100 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *