Shadow

Croația inaugurează un monument în memoria victimelor regimului pro-nazist

Un monument în memoria victimelor Holocaustului şi ale regimului croat pro-nazist, a cărui realizare a fost mult timp aşteptată şi însoţită de contrUn monument în memoria victimelor Holocaustului şi ale regimului croat pro-nazist, a cărui realizare a fost mult timp aşteptată şi însoţită de controverse, a fost inaugurat miercuri seară la Zagreb, notează AFP.

Sub forma unui zid înalt de 12 metri realizat din valize de oţel – reamintind de cele lăsate pe peron de persoanele deportate în lagărele de concentrare -, monumentul, situat în apropierea gării din centrul Zagrebului, era deja gata de anul trecut.

Însă reprezentanţi ai comunităţii evreieşti locale au reproşat autorităţilor pentru că nu au fost consultaţi în cursul realizării acestuia, precum şi faptul că proiectul neglija rolul crucial al regimului pro-nazist croat în atrocităţile comise.

Iniţial, ideea a fost ca acest monument să fie dedicat „victimelor Holocaustului”, fără a menţiona existenţa efemerului Stat Independent Croat (NDH, 1941-1945), aliat al naziştilor.

Şeful comunităţii evreieşti din Croaţia, Ognjen Kraus, a explicat în 2019 că nu este posibil să se accepte „un monument pentru şase milioane de evrei ucişi în lume, ca şi cum s-ar fi întâmplat în altă parte”.

În cele din urmă, s-a decis că va fi dedicat „memoriei victimelor Holocaustului şi regimului ustaşilor”.

Regimul ustaşilor a persecutat şi masacrat sute de mii de sârbi, evrei, romi şi opozanţi croaţi. Au fost ucişi aproximativ 75% dintre cei aproximativ 40.000 de evrei din Croaţia.

„Aproximativ 800 de evrei din Zagreb au fost deportaţi din acest loc în august 1942 în lagărul de concentrare de la Auschwitz”, în Polonia, anunţă textul unei plăci comemorative inaugurate lângă monument de către un supravieţuitor croat al acestui lagăr, Oleg Mandic, 89 de ani, şi de primarul oraşului. Zagreb, Tomislav Tomasevic.

„Au mai rămas doar câţiva dintre care vă pot povesti cum a fost atunci când dispărea ultima speranţă de salvare”, a spus Oleg Mandic în cursul ceremoniei.

„Mă aflu aici cu umilinţă (…) cu speranţa că inaugurarea acestui monument va contribui la cultura memoriei, pentru a nu uita greşelile trecutului”, a declarat primarul Zagrebului.

În ultimii ani, autorităţile croate au fost acuzate că tolerează sentimentele pro-nazisteoverse, a fost inaugurat la Zagreb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *