Shadow

Între Umanism şi crimă: schimb de sclavi între Franţa şi România

Intr-un comunicat preluat de AFP si “Le Figaro” , Cimade/Comité Inter Mouvements Auprès Des Évacués (organizatie de prestigiu a Rezistentei franceze, infiintata in 1939, finantata de statul francez pentru a-si legitima “democratia”, in special apararea drepturilor imigrantilor), denunta si protesteaza fata de “arestarile arbitrare, expulzarea unor personae aflate legal in Franta, incalcarea de catre stat a dispozitiilor judiciare”.
Denuntarea politicilor inumane ale statului francez are loc ca reactie a faptului ca Marian B., 45 de ani, tata a 2 copii, rom, cetatean roman, s-a sinucis in Centrul de retentie preventiva din Nimes. Moartea acestuia este consecinta “violentei incarcerarii strainilor (…) consecinta directa a violentei politicilor franceze (…) a unui sistem care nu-i considera pe oameni oameni. Ea este marturia violentei si inumanitatii procedurilor administrative, banalizarii privarii de libertate, separarii familiilor, a bolnavilor trimisi intr-o tara in care nu au acces la un tratament indispensabil”. Statul francez poarta vina si, intr-o insinuare directa, statul roman – lasa de inteles vitriolantul comunicat al Cimade..
Marian B. este o victima a noii legi privind imigraţia, promulgată la 16 iunie 2011, care prelungeşte perioada de retenţie administrativă a imigranţilor clandestini de la 32 la 45 de zile, cu scopul unei obţineri mai uşoare a documentelor consulare de la ţările de origine ale acestora. Această lege, care prelugeşte şi termenul în care un judecător poate interveni asupra acestor retenţii, de la două la cinci zile, a fost dur criticată de opoziţia de stânga şi unele asociaţii care denunţă o stigmatizare a străinilor, într-un context în care extrema dreaptă înregistrează o creştere în Franţa.
In calitatea sa de cetatean al Uniunii Europene, Marian B. a considerat un abuz inchiderea sa in centrul de detentie, protestul sau ajungand pana la sinucidere. Cu 13 zile inainte, se prezentase voluntar, solicitand repatrierea in Romania. In data de 5 august 2011 a avut loc o prima intalnire pentru alcatuirea dosarului de repatriere voluntara, cetateanul roman fiind asistat de un interpret autorizat de limba romana. Potrivit MAE, din momentul solicitarii repatrierii pana in momentul sinuciderii, cetateanul roman a fost inregistrat si cazat in Centrul de Retentie Administrativa din localitatea Nimes, o institutie specializata in gazduirea persoanelor in curs de expulzare. MAE mai arata ca ancheta este in curs de desfasurare in acest caz, iar Consulatul General al Romaniei se afla in contact permanent cu autoritatile franceze.
Franţa a expulzat aproximativ 17.500 de străini aflaţi în situaţie ilegală, în primele şapte luni ale anului, a anunţat ministrul de Interne Claude Gueant, care crede că poate atinge 30.000 de expulzări până la sfârşitul lui 2011, relatează AFP. “Pentru moment, se pare că putem atinge acest obiectiv” de 30.000 de expulzări, a apreciat Gueant. “Dacă îl atingem, va fi cel mai bun rezultat pe care l-am înregistrat vreodată”, a adăugat el. Fostul om de încredere al lui Nicolas Sarkozy la Preşedinţie, numit la Interne în februarie, a apreciat că politica de luptă împotriva imigraţiei ilegale este, deja, “mai eficientă”, din cauza noii legi privind imigraţia.
Intre Umanism si crima, este cazul disperat al romilor, si nu doar al lor, ci a tuturor celor pe care statul i-a abandonat. Aflati intr-o situatie fara iesire, in care, pe de o parte Romania duce o politica tacita de excludere a romilor, combinata cu o ghetoizare ajunsa pana la constructia unor ziduri de segregare, iar de cealalta parte statele UE ii expediaza in “groapa Romania”, romii sunt prizonierii statelor si moneda de schimb. Tertipurile prin care cele doua state isi paseaza (i)responsabilitatea tine de o chichita vaga din dreptul civil, la limita legalitatii, ca si celebra “repatriere voluntara”, numita “retentie”.
Ce este Dreptul de retentie? Cel ce detine un bun al altcuiva,pe care trebuie sa-l restituie,are dreptul sa tina lucrul respectiv,sa refuze deci restituirea lui,pana ce titularul bunului ii va plati sumele de bani pe care le-a cheltuit cu conservarea,intretinerea ori imbunatatirea acelui bun, cu toate ca nu a primit acel lucru printr-un contract de gaj. Spre deosebire de celelalte garantii reale care au o reglementare distincta in Codul Civil sau in alte legi speciale,dreptul de retentie nu este reglementat de Codul Civil sub forma unei institutii aparte, existenta lui se deduce dintr-o serie de texte razlete.
Ţinerea sub control a fluxurilor migratorii rămâne “o prioritate”, a repetat Claude Gueant, dintr-un “motiv politic major, şi anume pentru că este vorba despre o viziune a Franţei de mâine”. Este vorba despre o încercare de a evita să se ajungă la “o Franţă a comunitarismului, juxtapunerii de comunităţi, culturi, grupuri, fiecare cu istoria şi religia lor”, a subliniat el. Ministrul a reiterat, totodată, voinţa sa de a reduce de la 200.000 la 180.000 numărul intrărilor legale de străini. Sub aceste tirade, e vizibila scarba rasista si apar evidente semnele unui nou apartheid european.
“Satra se muta in cer” ! Si nu e vorba de exoticul film al lui Emil Loteanu, promovand o “alteritate radicala”, ci de Umanism, de demnitate umana. “Omul s-a nascut liber..”. Cine a zis asta? Un francez: Rousseau. Dar “Libertate –Egalitate-Fraternitate”? Tot francezii? Cata ipocrizie !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *