Shadow

PMP se aliază cu romii şi curtează PNL

Partidul Mişcarea Populară va încheia un proto­col de colaborare cu formaţiunea pe care o înfiin­ţează Dorin Cioa­bă, intitulată Par­tidul Alianţa Democrată a Romilor. În schimb, mult invo­cata unificare a dreptei pare, mai mult ca niciodată, aproape imposibil de realizat.

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, promite Partidului Mişcarea Populară susţinere la europarlamentare şi prezidenţiale, urmând să fie parafat şi un protocol de colaborare, după ce Tribunalul Bucureşti va admite înfiinţarea Partidului Alianţa Democrată a Romilor. Potrivit lui Cioabă, viitorul partid s-ar baza deja pe mai mult de 32.000 de membri.

O altă formaţiune care-i reprezintă pe romi, Partida Romilor Pro-Europa, a încheiat de mai multe ori acorduri de colaborare cu partide politice. Ulti­mul a fost parafat în noiembrie 2012 cu PSD, social-democraţii angajându-se să includă în programul de guvernare 2012-2016 obiective ale comunităţii romilor în domenii precum sănătate, educaţie şi crearea de locuri de muncă. Partida Romilor a cerut, apoi, Guvernului Ponta şi înfiinţarea unui „mega-minister“ al romilor, idee reluată, tot fără succes, şi în luna februarie a acestui an, în contextul ruperii USL şi cooptării UDMR la guvernare.

Liderii PMP şi „răul cel mai mic”

Aflaţi la Sibiu, pentru lansarea candidaţilor partidului la europarlamentarele din 25 mai, unii reprezentanţi ai PMP au lăsat a se înţelege că formaţiunea este dispusă să colaboreze cu PNL şi cu prezidenţiabilul liberal în perspectiva turului doi al alegerilor prezidenţiale. Totul, sub argumentul „răului cel mai mic“. „Între două rele, între răul cel mai mare, ca România să fie din decembrie 2014 ocupată de PSD la Preşedinţie, Guvern, Parlament şi în teritoriu, şi un rău mare, dar nu cât acesta, ca un candidat al PNL să fie susţinut de noi, dacă s-ar ajunge în situaţia improbabilă ca în turul doi să fie un candidat al PNL, am putea, eventual, să ne gândim şi la această soluţie“, a declarat Elena Udrea. Și Elena Băsescu l-a catalogat, într-un interviu acordat Agerpres, pe liderul PNL, Crin Antonescu, drept „răul cel mai mic“, pe care l-ar putea susţine în turul doi al alegerilor prezidenţiale. În schimb, prezidenţiabilul PDL, Cătălin Predoiu, a primit de la fiica preşedintelui următoarea apreciere: „Până nu o să scape de prunele din gură, nu cred că îl pot considera prezidenţiabil“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *