Shadow

Anatol Plugaru, pedepsit pentru declarații rasiste la adresa romilor

Anatol Plugaru a fost obligat de instanța judecătorească să aducă scuze publice comunității romilor din Republica Moldova, după ce a lansat declarații rasiste în cadrul unei conferințe de presă de acum doi ani. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria sect. Râșcani din Chișinău la 28 decembrie 2011, anunță avocatul acuzării, Doina Ioana Străisteanu, pe blogul său. Potrivit sursei, el este prima persoană atrasă la răspundere civilă in Moldova pentru exprimarea declarațiilor rasiste la adresa grupului etnic Romi și pentru incitare la discriminarea Romilor Cererea de chemare în judecată către Anatol Plugaru a fost depusă de membrii Centrului Național al Romilor din Moldova, aceștia cerîndu-i scuze publice și despăgubirea prejudiciului moral adus prin declarații rasiste folosite la o conferința de presă din 2010, care ridicularizează și ofensează comunitatea Romilor din Republica Moldova.

UNIMEDIA amintește că în cadrul conferinței de presă din 24 februarie 2010, Anatol Plugaru a criticat intenția fostului președinte interimar, Mihai Ghimpu, de a modifica Constituția. „Se creează impresia că domnul Mihai Ghimpu şi partenerii săi politici procedează exact ca ţiganii cu copilul nespălat – decât să îl spele, mai bine fac altul”, a declarat acesta atunci. Ca urmare, Plugaru a fost acuzat de declarații rasiste și dat în judecată de Centrul Național al Romilor.

Reclamanţii susțin că pîrîtul, care se poziționează ca persoană publică și analist politic, fost director de SIS și deputat în Parlament, prin propriul exemplu încurajează şi legitimează folosirea unui limbaj ofensator faţă de Romi, fapt care la rîndul său duce la ostilitate și discriminare în privinţa Romilor. Astfel, Anatol Plugaru urmează să aducă reclamanților și comunității romilor scuze publice în acelaș format în care a făcut declarația rasistă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *