Shadow

Vaticanul va dona 100.000 de euro pentru întreţinerea muzeului Auschwitz

Vaticanul a promis o donaţie de 100.000 de euro pentru prezervarea fostului lagăr al morţii nazist din sudul Poloniei, Auschwitz, a anunţat site-ul muzeului luni, citat de AFP.

„Dat fiind resursele noastre limitate, suma este mică“, a declarat Secretarul de Stat al Vaticanului, Pietro Parolin, despre suma donată pentru muzeul Auschwitz.

„Însă, aşa mică cum este, suma aceasta este o exprimare a susţinerii noastre totale pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau care supervizează întreţinerea fostului lagăr unde naziştii au gazat sute de mii de prizonieri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial“, continuă Pietro Parolin.

Vaticanul este cel de-al 31-lea stat care donează pentru Fundaţia Auschwitz-Birkenau, care, până acum, a primit 102 milioane de euro, inclusiv 60 de milioane de la guvernul german.

Papa Pius al XII-lea, cel care a fost liderul bisericii catolice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost acuzat multă vreme că a păstrat tăcerea în faţa Holocaustului şi a genocidului evreilor. Însă Papa Francisc i-a luat apărarea în iunie 2014, spunând că nu ştie de ce toată lumea „se leagă“ de Papa Pius al XII-lea şi de Biserică. Pontiful a mai criticat şi forţele aliate pentru că nu au reuşit să bombardeze căile ferate care conduceau către lagăre.

Auschwitz-Birkenau a devenit un simbol al genocidului naziştilor asupra evreilor europeni. Un milion de evrei au murit în lagărul de lângă oraşul polonez Oswiecim, între 1940 şi 1945. Peste alţi 100.000 de oameni, inclusiv polonezi, romi, sau prizonieri sovietici de război, dar şi luptători în rezistenţa anti-nazistă au fost ucişi acolo, potrivit muzeului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *