Shadow

Interactiuni etnice: Familia la rromi

De regulă, familia de rromi este formată din părinţi (tatăl şi mama) şi copii. În trecut, cei doi soţi, în majoritatea cazurilor, nu-şi legiferau căsătoria, convieţuiau în consens.
Începând din perioada 1960-1970, rromii, dar mai ales rromii ursari, au început să se căsătorească legitim, cu certificat de căsătorie. Chiar dacă se căsătoreau la vârste fragede, 14-15 ani, când împlineau vârsta legală, optau pentru legalizarea căsătoriei. Deja, din multiple motive, căsătoria nu se mai realizează la vârste fragede pentru că tinerii sunt cuprinşi în procesul de învăţământ la diferite niveluri şi căsătoria se amână pantry vârste mai mari.
În general, un băiat rrom se putea căsători la 14-15 ani, dacă la această vârstă ar fi demonstrat că este in stare să asigure existenţa viitoarei familii, dacă, de exemplu, ştia să cânte bine la un instrument şi dacă deja începuse să cânte la petreceri de unde câştiga bani.
Există şi câteva detalii care se referă la “bucătăria” unei familii de rromi. De exemplu, când se mărită fetele, acestea pleacă la casa socrilor. În schimb, când se căsătoresc băieţii, aceştia pot locui un timp la un loc cu restul familiei până când reuşesc să-şi găsească/ construiască propria casă. Nora devine membru al noii sale familiii cu drepturi şi obligaţii egale cu ale celorlalţi copii din familie. Se întâmplă ca ,uneori, soacra să stabilească ce activităţi va desfăşura nora, aceasta preluând cea mai mare parte din activităţile casnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *