Shadow

MEDIATORI SANITARI PENTRU ROMI

Problemele de sănătate şi o parte din problemele sociale ale romilor trec pe la mediatorii sanitari. În Slatina sunt trei persoane care asigură legătura a 5.000 de persoane cu medicii şi alte instituţii ale statului.
Activitatea mediatorului sanitar se desfăşoară zi de zi, în comunitatea de romi. Rolul lui este acela de a informa şi ajuta oamenii din zonele defavorizate să aibă acces la serviciile medicale.
Numărul mediatorilor este însă destul de mic, în comparaţie cu cel al persoanelor care au nevoie de ajutorul lor. Trei persoane ajută şi supraveghează 5.000 de romi din cinci zone ale oraşului. Cu toate acestea, activitatea lor are un rol important în demararea oricărui proiect adresat comunităţilor.
Femeile însărcinate şi bebeluşii sunt primii pe lista de priorităţi a mediatorilor sanitari.
Mediatorii sunt prezenţi în comunităţile de romi din anul 2002, aşa că oamenii sunt obişnuiţi să apeleze la ei ori de câte ori au nevoie.

Cu toate că rolul acestor persoane este destul de important, infrastructura pe care o au la dispoziţie este una deficitară. Ei sunt nevoiţi să ajungă zilnic pe jos în comunitate, să îi însoţească pe romi la medic şi la alte instituţii, tot pe jos. De asemenea, nu au birou sau un calculator separat în care să aibă o bază de date a persoanelor care au nevoie de ajutor. Fondurile pentru desfăşurarea acestor activităţi sunt asigurate de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *