Shadow

CINE I-A CIVILIZAT PE ROMI

Despre romi, ţigani sau cum vreţi să le mai spuneţi s-a scris mult în ultima vreme. Mă asociez celor pe care problema romilor îi preocupă la modul latent, în sensul că n-am altă posibilitate de a reacţiona decât să scriu la ziar şi să par panicard-moralizator, ceea ce este incomod pentru mine şi inutil pentru societate (fiind de modă veche, încă mai cred că orice scriere are un rost şi un mesaj, oricare ar fi el, nu scrii la ziar doar ca să te bagi în seamă sau să te afli în treabă.) Astfel încât, mi-am dat seama că romii-ţigani sunt definitiv marginalizaţi şi părăsiţi de deşteapta şi incoerenta societate românească. Am mai comentat pe această temă şi am afirmat că nicio ţară europeană nu are datoria de a primi şi suporta pe ţiganii noştri, obişnuiţi să trăiască în condiţii mizere, claie peste grămadă, în corturi insalubre şi care pe lângă comportamentul gălăgios sunt şi certaţi cu munca, însă buni prieteni cu infracţiunile minore. Romii migrează în Europa din cauza condiţiilor vitrege din ţara natală.
România toacă de ani de zile banii şi romilor reprezentanţi ai ONG-urilor. Toate fondurile primite în acest scop au dispărut tot în buzunarele românilor care formează fel de fel de organizaţii non-guvernamentale. Aţi auzit de vreo anchetă cu privire la cheltuirea acestor fonduri, de vreo arestare mai sonoră a românilor care au tocat milioane de euro destinate romilor saraci şi incluziune socială civilizată? Hoha, adică minciună.
Romii s-au civilizat singuri, fără ajutorul românilor. Aţi văzut dumneavoastră români să-i invite pe romii noştrii numai dacă au un interes? Interesul poartă fesul. Aţi văzut români să respecte pe romi? Hoha, nu? Ştiţi de vreo măsură legislativă de control al cheltuirii fondurilor? Hoha! Numai aşa vom scăpa de scărmăneala ţărilor civilizate iar demnitatea noastră ca popor şi naţie de romi va deveni respectată de europeni pentru a-i integra social pe ţigani. Eu n-am auzit. Integrarea ţiganilor în România şi trebuie să înceapă de la integrarea copiilor în şcoli. Cum să facem şcoală fără haine sau cu burta goală pentru că nu avem un loc de muncă, nu ne permite să intrăm în restaurante, în cluburi, în instituţii cu ştaif? Dacă românii ne mângâie pe creştet au un motiv ascuns, nu se face nimic gratis.
Aud mereu această placă pusă de români: daţi-vă copii la şcoală! Hoha, minciună! De la monitorizarea vieţii lor de familie de către comisii mixte formare din romii instruiţi, bărbaţii şi femeile rome au nevoie de o motivaţie comună, mai precis un adversar comun adică civilizaţia, împotriva căruia ei să se poată organiza şi acţiona, fie că este inventat pentru acest scop. Îîmpreună, etnia romă divizată trebuie adunată împreună, pentru a se opune unui adversar comun, fie că este unul real cu case, locuri de muncă fără discriminare. Noii inamici trebuie să fie identificaţi, noi strategii de acceptarea şi civilizaţia romilor femei, barbaţi, copii, trebuie să fie imaginate şi noi arme trebuie să fie inventate. Pentru a nu mai fi cetăţeni second class.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *