Shadow

Profesoara de limba rromani: Rromii si romanii sunt prieteni, profesorii discrimineaza

Copiii rromi si romani sunt prieteni, iar romanii vor sa invete limba rromani, povesteste Catalina Olteanu, profesoara de limba rromani la Scoala nr. 2 din Capitala.
Aceasta a vorbit, intr-un interviu despre relatia dintre copiii din cele doua etnii, despre discriminare si despre modelele pe care le au copiii rromi.
Catalina Olteanu spune ca, in scoala, copii rromi si romani sunt prieteni, insa profesorii sunt cei care discrimineaza uneori, iar cei mici nu au posibilitatea sa se apere si nici nu au la cine sa apeleze.
Aceasta subliniaza nevoia de modele de succes in randul comunitatii rromilor, care trebuie prezentate copiilor, astfel incat acestia sa poata sa viseze in continuare, sa termine scoala si sa aiba cariere.
Catalina Olteanu este coordonatoarea proiectului “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?”, in cadrul caruia 26 de modele de succes ale comunitatii rrome vor fi prezentate intr-un film difuzat elevilor: este vorba despre preoti, avocati, juristi, actori, profesori de etnie rroma.
Proiectul va atinge 600 de elevi din clasele I-VIII, 15 profesori din scoala generala, dar si zeci de comunitati si studenti.
– Cum e sa fii profesoara de limba rromani intr-un cartier bucurestean?
Am aflat ca exista un alfabet al limbii rromani dupa ce am terminat liceul si m-am inscris la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, la sectia rromani.

– Imi place foarte mult ceea ce fac, am terminat facultatea de Limbi Straine, sectia rromani si spaniola in 2010. Anul acesta termin si masterul de traduceri tot pentru limba rromani, iar faptul ca predau la o scoala din Ferentari pentru mine reprezinta un hobby, fac asta din pasiune. Pot sa fiu alaturi de copii, sa-i ajut, sa-i inteleg si de ce nu, sa le povestesc despre istoria si cultura noastra.

Sunt discriminati copiii rromi in Romania, se simt altfel?

Din ce mi-au povestit elevii mei, si din cate am observat si eu in scoala, aceasta discriminare intre copii nu exista, ei sunt colegi, se ajuta intre ei, canta, se joaca, vorbesc intre ei ca si ceilalti copii. Undeva, discriminarea se produce in mediul profesorilor, pentru ca profesorii vin si spun “sunteti rromi, aia cu doi de R’, nu mai vreti sa va numiti tigani, acum vrei sa va numiti rromi”.
– Un profesor care discrimineaza poate fi sanctionat in scoala, poate fi mustrat macar?
– Nu sunt mustrati, pentru ca e o situatie intalnita in aproape toate scolile.
– Copiii se apara intre ei?
– In fata profesorilor nu, la nivelul primar si gimnazial, in liceu e altceva, gandesti tu pentru tine.
– Un copil rrom, pus in situatia de a fi discriminat de catre un profesor, ce poate face?
– Nu cred ca are cui sa se adreseze in scoala pentru ca nu exista nicio comisie, nu exista nicio persoana avizata care sa constate cand s-a produs un act de discriminare. Daca te duci si ii spui domnului director o sa cheme profesorul o sa discute cu tine si o sa spuna ca nu crede ca este adevarat, o sa incerce sa rezolve problema pe cale amiabila.
Copiii nu au prea mult curaj, nu sunt incurajati sa vorbeasca despre lucrurile acestea, abia cand le spui tu ca e bine sa vorbeasca despre lucrurile astea, abia atunci incep sa povesteasca si isi dau seama ca s-a facut discriminarea.
– Ati intalnit pana acum copii romani care vor sa invete limba rromani?
– Da, una din fetele mele, Denisa, este romanca si invata limba rromani, a participat si la olimpiada. Sunt mai multi care vor sa vina din semestrul doi. Vor sa vina pentru ca sunt prieteni, i-am intrebat de ce vor sa vina si au raspuns ca sunt prieteni si stau in aceeasi zona. E un lucru normal, in toate scolile si in toate comunitatile pe care le-am intalnit, rromii au prieteni romani si invers.
– Ce vor sa se faca copiii cand se vor face mari?
– I-am intrebat, unii vor sa se faca avocati, unii coregrafi, designeri vestimentari, fotomodele, acum ei viseaza, sunt in perioada in care visezi si speri ca vei ajunge acolo. Poate nu vor ajunge toti avocati, insa eu o sa ma stradui sa-i ajut.
– De ce modele ar avea nevoie copii rromi?
– Modelele din proiectul “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare” sunt foarte bine prezentate. Cred ca este foarte important sa fie facuta o campanie publica pentru a-i prezenta pe acesti oameni ca si ceilalti sa afle, speram ca si ceilalti colegi din societatea civila sa ne urmeze exemplul. si cu cat sunt mai multe initiative cu atat mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *