Şi dacă aş fi fost ţigan?

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a anunţat de curând că va solicita amenzi de până la 100.000 de lei din partea  persoanelor ce folosesc cuvântul ţigan în sens rasial sau calomnios… De altfel, şi în Uniunea Europeană se recomandă la adresa ţiganilor formula de romi sau  nomazi, deşi termenul rom nu figurează în volabularul multor ţări europene, unde denumirea ţigan are o provenienţă relativ comună,  răspândită din Evul Mediu, trebuind să identifice grupuri alogene, indo-asiatice, de obicei migratoare.
Şi în România sunt două categorii de romi, căldărarii, ce se ocupă cu prelucrarea metalelor şi nu au un domiciliu stabil, şi sedentarii. Până în 1990 se estima că în România sunt în jur de 200.000 de ţigani căldărari, mulţi dintre ei cu actele de identitate expirate, deşi numărul acestora ar fi putut fi cel puţin dublu. Abia în ultimii ani, datorită posibilităţii de a călători în Occident, căldărarii s-au împuţinat simţitor, generând şi înmulţirea etnicilor romi sedentari.
Dar de unde vine cuvântul ţigan? Etimologic, pare a fi preluat din limba persană, de la „ciganch”, care însemnă lăutar, dansator. Cu vremea, cuvântul „ţigan”, care nu avea iniţial nimic jignitor, ci doar determina apartenenţa la o structură etnică, a fost deturnat spre conotaţii negative, caracteristice unei rase suburbane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.