Shadow

7 din 10 romani spun ca nu ar accepta un rrom in familie

Unul din cinci romani ar vrea ca rromii sa fie izgoniti din tara, potrivit unui sondaj al Secretariatul General al Guvernului (SGG) derulat prin programul S.P.E.R. (Stop Prejudecatilor despre Etnia Rroma), publicat joi in cadrul unui program guvernamental de combatere a discriminarii rromilor.
Asadar, 20,8% dintre romani nu ar vrea ca rromii sa locuiasca in Romania, 32,4% nu ii vor in propria localitate, 47,4% nu ii vor vecini, iar 68,4% nu i-ar accepta in familie, se arata in cel de-al doilea studiu sociologic de mare amploare privind minoritatile lansat in Romania dupa cel din 2002, potrivit unui comunicat al SGG remis, vineri, Ziare.com.
In raport cu etno-barometrul din 2002, cel publicat joi arata ca in ultimii sapte ani procentul romanilor care isi doreau ca rromii sa dispara din Romania a scazut cu 28,3%, insa intoleranta fata de aceasta etnie este in continuare ridicata.
Cu cat etnicii rromi se integreaza in viata sociala a Romaniei, ceea ce se si doreste, cu atat romanii sunt mai agresivi si mai iritati: dovada este ca 69% dintre cei care au raspuns sondajului nu ar vrea ca rromii sa faca parte din familia lor. Motivul pentru care romanii sunt atat de iritati de invadarea spatiului personal si social de catre rromi este realitatea crunta ca inca ii considera un soi de specie inferioara, care se grupeaza in satra, care in traducere libera inseamna o forma de organizare nestatala ceva mai dezvoltata decat ginta. In ciuda sutelor de ani de cand romanii si rromii convietuiesc, mai exact incepand cu anul 1385, cand a fost emis primul document care atesta o prezenta tiganeasca pe pamant romanesc, mentalul colectiv inca este alterat de imaginile cu tigani care au prea multi copii, care sunt murdari, care nu au niciodata bani de mancare, dar intotdeauna gasesc resursele necesare pentru seminte si tigari.Sociologie din cadrul Universitatii din Bucuresti, vizeaza dinamica relatiilor si perceptiilor dintre cele mai importante grupuri etnice din Romania – romani, maghiari si rromi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *