Shadow

De ce e buna discriminarea

Orice persoană este rasistă sau şovinistă. Cine neagă asta ori este un mare ipocrit, ori face parte din minoritatea dominantă. Discriminarea este poate cel mai important mecanism de apărare pe care îl are omul împotriva semenilor săi. E instinctul care îl ajută mai degrabă să prevină decât să combată, e cel care îţi spune “Mai bine aştept 15 secunde să treacă ţiganul ală pe lângă alţii decât să risc să rămân fără portofel”, “Mai bine mă dau la o parte vreo 3 metri pe lângă un întunecos că sigur are un cuţit la el şi mă atacă fără motiv, pe mine, omul alb, sofisticat şi educat”.
Este evident că cel mai uşor mod de a rezolva o problemă este să o eviţi cât mai mult cu putinţă, chiar dacă asta înseamnă să sacrifici câte puţin într-un mod constant.
De exemplu, sacrifici 2-3 minute pe an ca să te speli pe dinţi pentru a evita pe cât posibil vizetele neplăcute la dentist unde respectivul îşi pompează toată sculăraia în gura ta; îţi faci baie cel puţin o dată per an bisect ca să eviţi să capeţi boli de piele şi să fii nevoit să faci transplant de piele de la Viorel Lis. Sunt chestii de rutină pe care le faci pentru a evita lucruri probabile (nu certe) cu consecinţe grave. Acelaşi lucru se poate spune şi despre discriminare. Au o vorbă englejii care se potriveşte mai bine în contextul ăsta, “Better safe than sorry” (Mai bine siguranţă decât pare rău).
Pe acelaşi principiu, îţi pun o întrebare, omule alb. Decât să te prefaci că ţiganii sunt oameni normali şi să le ignori potenţialul de agresivitate, riscând să fii atacat, furat ,violat , etc, nu mai bine îţi sacrifici 2 minute din timp încercând să nu te apropii mai mult de 5 metri de ei? E un mic sacrificiu pe care îl faci pentru a fi în siguranţă. E ca şi când ai sta 5 secunde să îţi pui centura de siguranţă. Alea 5 secunde pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Aşa cum alea 5 secunde şi centura te opresc din a zbura prin parbriz în cazul unui accident, aşa şi alea 2 minute pe care le foloseşti încercând să eviţi contactul direct cu ţiganul te ajută să îţi ţii bunurile în siguranţă şi să eviţi un cuţit în burtă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *