Shadow

De la… “Tarii, cat mai mult titei”, s-a ajuns la…: “Am propus sa dam cate 100 de rromi localitatilor care nu au copii”

Judeţul Vrancea a devenit unul al contrastelor puternice în ceea ce priveşte natalitatea. Dacă în comunităţi precum Slobozia Bradului sau Homocea, naşterea de prunci este un fenomen aproape zilnic, sunt şi localităţi în care se raportează o naştere la doi ani. Slobozia Bradului e fruntaşă nu doar în judeţ, ci chiar la nivel naţional la naşteri, după cum spune primarul. Numai anul trecut populaţia s-a mărit cu 450 de nou născuţi, adică o medie de mai mult de un copil pe zi.
Această creştere spectaculoasă a populaţiei se datorează locuitorilor de etnie rromă, comuna devenind cunoscută în toată ţara atât din cauza numărului mare de copii, cât şi a vârstelor fragede ale mamelor. “Eu le-am făcut o propunere celor care nu au copii în localităţi, să le detaşăm 100 de rromi, dar nu au acceptat şi nici ăştia ai mei nu vor să plece, îşi iubesc pământul natal. Aşa sunt ei mai iubăreţi”,  ne-a povestit primarul Valerică Zanfirescu, fericit că nu se confruntă şi cu problema perpetuării speciei ca omologii din alte localităţi.

Încurcătură cu cifrele…
La polul opus se află localitatea Bogheşti, unde nou – născuţii sunt greu de găsit. “La Bogheşti avem o naştere în 2010, iar în 2009 nici un copil născut. Se pare că nu există populaţie sub 55 de ani”, ne-a spus doctorul Alin Lazea de la Direcţia de Sănătate Publică Vrancea (DSP). Medicul este însă contrazis de autorităţile locale care nu înţeleg de ce copiii din localitatea lor nu sunt şi în evidenţele DSP-ului, chiar dacă transmiterea datelor intra în atribuţiile celor de pe plan local. “Noi avem nouă copii născuţi în 2009 şi treisprezece în 2010, nu ştiu de ce la Focşani nu au ajuns aceste cifre. E drept că femeile merg şi nasc mai mult la spitalele din Podul Turcului şi Bârlad şi prea puţin la spitalele de la noi din judeţ”, explica Iancu Pascaru, primarul din Bogheşti. În localitatea Bogheşti trăiesc aproximativ 1780 de suflete, iar media de vârstă este de 62 de ani, deoarece tinerii sunt plecaţi să facă bani în alte ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *