Shadow

Enclava tiganeasca: Trai ca-n Evul Mediu

Câteva sute de rromi şi-au făcut propriul cartier unde legătură cu civilizaţia este doar singura lor cişmea. Aproximativ 400 de buzoieni, care locuiesc lângă o zonă intens circulată, pe Aleea Grădinilor, nu dispun de reţea de apă potabilă, de gaze şi doar câţiva sunt legaţi la cea de electricitate. Nimeni nu are curaj să intre pe teritoriul lor, cu excepţia poliţiştilor, care pătrund din când în când, în raziile în care încearcă să pună mâna pe vreun urmărit general.
Cei pierduţi de civilizaţie se plâng de gunoaiele şi apa stătută rămasă de la ploi pe câmpurile din apropiere, care degajă un miros greu de îndurat, mai ales în zilele călduroase.
Mâncarea o prepară ca acum 100 de ani, în cuptoare de pământ iar de garduri la case nici nu poate fi vorba.
Cea mai mare durere a lor în plină caniculă este că singura lor sursă de apă este o ciuşmea ruginită, la care cei mici se înghesuie toată ziua.
“Uitaţi-vă şi dumneavoastră în ce hal ne aprovizionăm cu apă, de la o cişmea. Oricât am încerca să ne spălăm, când vin ploile şi noroiaiele pe noi, e un dezastru aici”, se plânge Angelica Apostol.
Explicaţia acestei situaţii incredibile vine de la faptul că cele peste 400 de persoane de etnie romă şi-au construit bordeie ilegal, pe terenul care se află în proprietatea unei persoane fizice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *