Shadow

Un profesor roman da o replica Financial Times: Romii sunt o parte a tragediei fiscale romanesti

Accesul la serviciile medicale este dificil nu doar pentru romi in Romania ci pentru intreaga populatie, le-a scris profesorul roman din SUA Cornel Ban jurnalistilor de la Financial Times, care au publicat recent un articol despre discriminarea romilor.

Cornel Ban este director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, iar scrisoarea sa a fost publicata in editia de marti a Financial Times.
In articolul de zilele trecute al Financial Times scria: “De cand Romania a aderat la UE, progresele facute de tara in integrarea comunitatii rome au incetinit”. Articolul mentioneaza ca il ultimul timp au scazut retributiile de care beneficiaza cei care trebuie sa asigure accesul romilor la servicii medicale, in conditiile in care autoritatile au taiat multe din aceste fonduri, in cadrul unui program mai larg de descentralizare a sistemului.
Argumentul descrie insa doar o parte a tabloului, scrie profesorul roman, in condiitile in care descentralizarea sistemului sanitar a mers mana in mana cu reducerile drastice ale bugetelor de sanatate facute de autoritati in cadrul reformei fiscale.
“O mare parte din personalul medical a fost concediata si, in condiitile in care municipalitatile nu pot plati pentru accesorii, pacientii sunt de multe ori pusi in situatia de a suporta singuri costurile manusilor medicale ale personalului medical care a mai ramas”, scrie Ban.
Este adevarat ca romii trebuie sa suporte disporportionat consecintele acestei reforme fiscale, dar ea restrictioneaza accesul la servicii medicale pentru toti romanii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.