Mai multe instituţii au efectuat, în ultimele două luni, o analiză a cartierului Cetate din Alba Iulia, dar şi a celebrului imobil Turturica locuit în mare parte familii de ţigani. Locurile de parcare şi câinii vagabonzi sunt principalele probleme cu care se confruntă locuitorii.
Echipa de cercetători, formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii, precum Universitatea din Alba Iulia, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru sau Primăria Alba Iulia, a fost coordonată de către dr. Sofia Stănculescu, cercetător în sociologie la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii din cadrul Academiei Române. Analiza a avut ca subiecţi aproximativ 9.700 de locatari, din 107 blocuri.
Pe lângă analiza situaţiei generale din cartierul Cetate, sociologii au studiat, în particular, blocul G2 de pe strada Arnsberg, cunoscut şi sub numele de “Turturica”, locuit în special de familii de romi şi care reprezintă o sursă permanentă de probleme de natură socială pentru restul locatarilor din zonă.
Blocul G2 “Turturica” reprezintă o comunitate de chiriaşi la primărie, fără o relaţie contractuală clară. Conform studiului intitulat “Calitatea vieţii şi gradul de satisfacţie privind locuirea în cartierul Cetate “, doar 51 apartamente din 105 au contract pentru furnizarea curentului electric, restul locatarilor apelând la improvizaţii: fie aprind focul în faţa imobilului, pentru a găti, fie, pur şi simplu, se conectează ilegal la reţeaua de electricitate.
Printre concluziile studiului se numără şi aceea că este necesară instituirea unui regulament special de convieţuire socială pentru blocul G2. “Vrem să transformăm blocul “Turturica” şi vecinătatea acestuia într-un spaţiu agreabil şi plăcut pentru întreaga comunitate”, a declarat primarul Mircea Hava. O familie de romi care locuieşte într-o garsonieră de 11,5 metri pătraţi are, în medie, şase persoane, se mai arată în analiză.