Shadow

Cati bulgari au declarat ca sunt rromi, la recensamant

Mai puţin de cinci la sută dintre bulgari s-au declarat romi la un recensământ efectuat în februarie, a anunţat joi Institutul de Statistică, în timp ce unii experţi apreciază că această minoritate reprezintă aproape zece procente din populaţia ţării, relatează AFP.

“Grupul etnic al romilor este alcătuit din cele 325.343 de persoane care declară că-i aparţin, adică 4,9 la sută din populaţie, în creştere cu 0,2 puncte, în comparaţie cu recensământul din 2001”, potrivit Institutului.

Deoarece întrebarea privind apartenenţa etnică era opţională, nouă la sută dintre cei 7.365.000 de bulgari nu au răspuns la această întrebare.

Aproape 560.000 de persoane au declarat că aparţin minorităţii turce, reprezentând 8,8 la sută din populaţie, cu 0,6 procente mai puţin ca în 2001.

Grupul etnicilor bulgari constituie 84,8 la sută din populaţie, adică aproape 6.665.000 de persoane.

Mihail Ivanov, un expert în probleme legate de minorităţi, a declarat că o parte a romilor se declară turci sau bulgari. “Alături de cei care se recunosc drept romi, există un grup cu aceleaşi caracteristici sociale, pe care restul populaţiei îi percepe ca fiind romi”, a declarat el.

Potrivit estimărilor, aproximativ 250.000 dintre aceste persoane se definesc drept turci, 100.000 ca bulgari, iar între 30.000 şi 40.000 ca români, a precizat el.

Astfel, numărul total al romilor din Bulgaria este estimat la aproximativ 700.000, aproape dublu faţă de numărul persoanelor care se declară romi.

Abia 4,2 la sută dintre participanţii la recensământ au calificat limba romani ca limba lor maternă. Turca este limba maternă a 9,1 la sută dintre cei recenzaţi, iar bulgara, a 85,2 la sută din populaţie.

Bulgarii s-au declarat creştini ortodocşi în proporţie de 76 la sută, musulmani în proporţie de zece la sută, iar catolici sau protestanţi, în proporţie de 0,8 procente. De asemenea, aproximativ 4,7 la sută au declarat că nu aparţin niciunei religii. La această întrebare, opţională, nu au răspuns 21,8 la sută dintre persoane.

Populaţia a scăzut cu 7,33 la sută, de la ultimul recensământ. Această diminuare a afectat, în aceeaşi proporţie, toate grupurile etnice, a declarat Binka Denkova, o reprezentantă a Institutului.

Reducerea populaţiei, cu 581.750 de indivizi, este cauzată de o tendinţă negativă naturală, dar şi migraţiei, ce reprezintă 33 la sută din această scădere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *