Shadow

Enclava tiganeasca: Trai ca-n Evul Mediu

Câteva sute de rromi şi-au făcut propriul cartier unde legătură cu civilizaţia este doar singura lor cişmea. Aproximativ 400 de buzoieni, care locuiesc lângă o zonă intens circulată, pe Aleea Grădinilor, nu dispun de reţea de apă potabilă, de gaze şi doar câţiva sunt legaţi la cea de electricitate. Nimeni nu are curaj să intre pe teritoriul lor, cu excepţia poliţiştilor, care pătrund din când în când, în raziile în care încearcă să pună mâna pe vreun urmărit general.

Cei pierduţi de civilizaţie se plâng de gunoaiele şi apa stătută rămasă de la ploi pe câmpurile din apropiere, care degajă un miros greu de îndurat, mai ales în zilele călduroase.
Mâncarea o prepară ca acum 100 de ani, în cuptoare de pământ iar de garduri la case nici nu poate fi vorba.

Cea mai mare durere a lor în plină caniculă este că singura lor sursă de apă este o ciuşmea ruginită, la care cei mici se înghesuie toată ziua.

„Uitaţi-vă şi dumneavoastră în ce hal ne aprovizionăm cu apă, de la o cişmea. Oricât am încerca să ne spălăm, când vin ploile şi noroiaiele pe noi, e un dezastru aici”, se plânge Angelica Apostol.

Explicaţia acestei situaţii incredibile vine de la faptul că cele peste 400 de persoane de etnie romă şi-au construit bordeie ilegal, pe terenul care se află în proprietatea unei persoane fizice.

Reprezentanţii Primăriei promit că soluţiile pentru dezamorsarea acestei adevărate „bombe ecologice” vor sosi în curând.
„Este o problemă socială pe care vrem să o rezolvăm rapid. Chiar în această lună sperăm să finalizăm negocierile pentru cumpărarea acestui teren ca să le facem acte de proprietate. Pe alţii vrem să-i strămutăm, să le găsim locuinţe în diverse zone din oraş” a declarat Călin Iosif, consilierul Primăriei pe probleme ale rromilor.

Mănâncă din gunoaie

Până una alta, oamenii care locuiesc pe Aleea Grădinilor se plâng că lupta pentru existenţă atinge cote de neimaginat pentru un orăşean de rând. „Am ajuns să mâncăm şi din gunoaie de când cu criza asta. Nu avem locuri de muncă iar care e mai norocos, trăieşte din ajutoare sociale. Copiii noştri s-au umplut de boli, dar ce putem să facem?”, se plânge Codreanu Ion.
La nici 100 de metri de hotarul acestei comunităţi desprinse parcă din evul mediu, trăiesc şi oameni care ştiu mai mult din auzite despre drama vecinilor de pe Aleea Grădinilor. Şi asta pentru că nimeni nu se încumetă să păşescă pe acest tărâm.
„Am auzit de condiţiile mizerabile în care trăiesc aceşti oameni, dar n-am avut niciodată curiozitatea să trec pe acolo. Această zonă e ocolită de toată lumea din cartier, pentru că s-a auzit că suferă de tot felul de boli şi ne este şi frică să nu fim luaţi la bătaie”, a declarat Lucică Stan, un buzoian care locuieşte aproape de cartierul rromilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *