Shadow

Romanca de etnie rroma in „Le Monde”: „Nu puteam trai in halul ala in Romania”

Copii care dansează în ploaie pe manele date la maxim, o caravană de români romi care spun într-o limbă română stâlcită că preferă să trăiască pe drumuri decât să se întoarcă în România sunt câteva dintre imaginile unui webdocumentar realizat pentru site-ul cotidianului „Le Monde”.

Problema rromilor care împânzesc oraşele mari din Franţa este încă una de actualitate pentru francezi. Fapt surprins de numeroasele materialele de presă pe acest subiect. Unul dintre acestea este un webdocumentar realizat pentru site-ul cunoscutei publicaţii „Le Monde”. Unul dintre personajele principale este Diktatora din Nantes – o româncă de 39 de ani de etnie rromă care declară că a preferat să trăiască pe drumuri în Franţa şi să hrănească din pubele decât să mai rămână în România. Producţia este semnată de Solveig Anspach, regizor şi realizator de documentare. De origine finlandeză şi stabilită în Franţa, regizorul s-a specializat în producţii video – fie artistice, fie documentare – în care prezintă situaţii limită ale unor oameni defavorizaţi. Webdocumentarul face parte din seria „La vie a sac” care prezintă patru poveşti de viaţă ale unor persoane care şi-au abandonat ţara natală.

În România – o camera din lemn, în Franţa – un pat într-o rulotă

Diktatora spune că în ţară trăia într-o căsuţă cu o cameră făcută din lemne furate, iar traiul şi-l câştiga din muncile agricole. Din cauza acestui trai a ales să plece. „În România este rău. Acolo aveam cinci copii. Ne duceam noaptea prin păduri furam lemne pâna ne-am făcut şi noi o cameră, toata ziua ne duceam la familii cu săpatul, unde aveau oamenii nevoie. Fata mai mare stătea cu copiii acasă. Ne duceam la munca, noi nu mâncam la femei acolo, veneam cu mâncarea acasă şi o dădeam la copii”, declarat românca.

Solveig Anspach a declarat pentru „Evenimentul Zilei” că povestea româncei de etnie rromă i s-a părut adevărată. „Este o familie care trăieşte în mizerie care se loveşte de multe dificultăţi şi pe care încearcă să le depăşească şi acest lucru nu este deloc uşor. Dictatora este o femeie foarte inteligentă şi emoţionantă”, a declarat regizorul. „Este o familie care trăieşte în mizerie care se loveşte de multe dificultăţi şi pe care încearcă să le depăşească şi acest lucru nu este deloc uşor. Dictatora este o femeie foarte inteligentă şi emoţionantă”, a mai declarat Solveig Anspach.

Apa de la ploaie intră în rulota familiei de rromi

Cu toate acestea, lângă Nantes traiul româncei de etnie rromă pare să fie unul şi mai mizerabil. Locuieşte într-o rulotă care stă să se dezintegreze, iar apa de la ploaie intră şi udă până şi singurul pat. În plus hrana şi-o asigură uneori şi din gunoiul din pubele.
„Dormim cu toţi copiii pe patul asta. Uneori nu dormim,  pentru ca trebuie să dăm apa jos din rulotă.  Câteodata începem să plângem noaptea că nu putem să avem o situaţie mai bună”, spune bărbatul Dikatorei. „De câte ori am pus curentul, ni l-a tăiat Poliţia, ne-au spus că e furat, si ne-au spus că ne aresteaza, ni l-au tăiat de 5-6 ori”, mai povesteşte bărbatul.

„În Franţa e lumea mai bună”
Cu toate acestea, Diktatora este de părere că: „Nu puteam trăi în halul ăla în România. Acolo aveam o singură cameră, nu puteam trăi acolo. Prefer să trăiesc aici că e lumea mai bună, mai iau mâncare din pubelele de gunoi”. Românca spune că a fost nevoită să plece din ţară pentru că Ioana, una din fetele sale suferea de leşin. „Ni s-a spus că în Occident sunt doctori speciali pentru asta, şi de asta am plecat ca să vin cu ea în alt stat unde să fie tratată”, spune Diktatora.
“Medecins dun Monde” – cunoscuta organizaţie medicală – îi ajută pe românii rromi din tabară de lângă Nantes. „Doctorii vin ne ajuta, ne dau medicamente, au grijă de copii noştri”, povesteşte în film Diktatora.

Concluzita româncei este una tristă: „Am 39 de ani si tot trăiesc tot în mai rău. Credeam şi eu că se mai schimbă viaţa, dar nu se schimbă deloc. Fericirea mea nu se schimba niciodată”.

1 Comment

 • Vera

  De ce nu se duc romii astia acasa sant o gramada de case parasite in Romania sant sate intregi parasite si le place sa stea in mizeria din alte tari sa se faca de ras?Vremurile s-au schimbat,daca pe timpuri a fi nomand (liber) era poate ceva frumos si nu prea ii baga nimeni in seama ,acum lucrurile s-au schimbat si pt ei si pt noi toti,trebuie sa traim dupa anumite reguli impuse de UE.Normal ca nu le place sa traiasca in sate vor musai in buricul targului sa mearga la furat si cersit,dar lucrurile se vor schimba in curand ,vor trebui sa munceasca sa-si castige existenta,si vor trebui sa faca atatia copii cat pot creste.Nu e normal ca unii sa munceasca si altii sa fie trantori!
  Am cunoscut candva o tiganca care avea 23 de ani,era frumusica era casatorita si avea 2 copii.Era bolnava de o boala cronica ,ne-am cunoscut in spital.Sotul ei era de o varsta cu ea.Nu muncea nimic juca la masinute toata ziua si pleca la baut.I-am zis:Ar trebui cand mergi acasa sa nu mai muncesti atat de mult sa te protejezi pune-l si pe el sa sparga lemne si trimite-l la munca(ia-m zis asta pt ca se plngea mereu de bani)Si stii care a fost raspunsul?
  La noi barbatii nu muncesc!Am ramas uimita,ce fel de cultura e asta in care barbatii nu muncesc ce fel de traditii au rromii??
  Un alt tigan de 19 ani casatorit am stat de vorba cu el,si venind vorba despre copii i-am zis :tu cand o sa ai copii sa-i trimiti la scoala ca fara carte nu te poti descurca,raspunsul a fost ca niciodata nu-si v-a da copii la scoala mai ales daca are fata,nu vrea ca fata lui sa fie desteapta si sa se abata de la traditiile tiganesti!
  Deci,eu personal daca ar fi sa dau o lege de integrare pt rromi ar fi una singura:Romii care nu isi trimit copii la scoala sa faca macar 8 clase obligatoriu,copii luati de prtectia copilului iar parintii decazuti din drepturile parintesti!Copii dusi cu destinatie necunoscuta in centre de plasament fara ca parintii sa-i mai poata contacta.In felul asta copii vor invata carte si mai tarziu se vor putea descurca in viata,poate gresesc,dar dupa parerea mea ,ar fi singura solutie pt integrarea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.