Ţiganii, 20 la număr, stau de mai multe zile şi nopţi într-un parc din Timişoara. Ei şi-au adus de acasă scaune şi mese. Totul a pornit de la o rudă bolnavă, care a fost internată la Spitalul Judeţean din Timişoara. Chiar dacă ruda lor nu este în stare critică, ţiganii nu vor să plece din zonă.
De aproape o săptămână, în faţa Spitalului Judeţean din Timişoara a apărut o tabără ţigănească. 20 de rromi au decis să îşi petreacă zilele şi nopţile în faţa unităţii medicale, ba chiar au pus stăpânire peste un parc, după ce o rudă a fost internată în spital. Chiar dacă boala nu este gravă, ţiganii nu vor să plece până nu îşi vor vedea ruda vie şi nevătămată.
“Bolnavul a fost internat de mai multe zile, însă starea lui nu este stabilă. Acest lucru le-a fost explicat şi rudelor, care vin foarte des să îl viziteze”, a spus Liana Dacilescu, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Judeţean din Timişoara.
Cum ţiganilor nu li s-a permis să doarmă în spital, aceştia au transformat un parc din faţa spitalului în camping. Ei au adus de acasă scaune şi mese, iar unii dintre ei au ajuns să doarmă pe spaţiul verde.
Gestul ţiganilor este surprinzător pentru timişoreni. Cu toate acestea, nu este pentru prima oară când obiceiurile rromilor atrag stupoare. În urmă cu câteva zile, ADS Timişoara a prezentat povestea unui cimitir care a fost transformat de ţigani într-un mini-cartier rezidenţial. Turnuleţe şi culori vesele, pastelate sau mai aprinse, termopane, marmură, statuete. Nu e vorba despre nişte vile dintr-un cartier rezidenţial, ci despre cavourile ţiganilor din Timişoara. Nu sunt deloc ieftine, locul de veci pentru două persoane costând în medie 1.000 de euro la care se adaugă costul construcţiei, de aproximativ 10.000 de euro.
Dotările din interior, televizoare, canapele, fotolii, mai costă şi ele cam 1.000 de euro. Nu este mult, spun ţiganii, pentru că „rudele merită tot respectul nostru şi după moarte”. Singura problemă cu kitsch-urile răsărite în cimitire este că acestea sunt ilegale. De altfel, Primăria Timişoarei le va demola în mai puţin de o lună pe toate cele care depăşesc înălţimea de 1,8 metri.