Shadow

Scriitorul Pascal Bruckner: Romii nu reprezinta principala problema a Frantei, exista forme de violenta mult mai periculoase in suburbiile franceze

Pascal Bruckner a fost întâmpinat miercuri la Bucureşti de peste o sută de cititori, care s-au înghesuit în librăria Cărtureşti pentru a asista la lansarea cărţii sale “Paradoxul iubirii” şi a-i pune întrebări despre iubire şi infidelitate, dar şi despre romii din Franţa şi atentatele din Norvegia.

Pascal Bruckner a fost primit ca o adevărată vedetă internaţională, ceainăria Cărtureşti – unde era programat să aibă loc lansarea – dovedindu-se neîncăpătoare, coada de oameni întinzându-se până la intrarea în librărie. Cei mai mulţi dintre cititori aveau volumele lui Bruckner, pentru a primi autografe de la scriitorul francez. Stocul de volume “Paradoxul iubirii” s-a dovedit astfel insuficient, iar organizatorii a trebuit să-l suplimenteze.

Lansarea a fost mutată la mansarda librăriei Cărtureşti şi mulţimea cititorilor a asistat cu stoicism, în căldură, la evenimentul care a început în jurul orei 18.30, cu o jumătate de oră întârziere.
Pe lângă scriitor, la lansare au mai luat cuvântul regizoarea Chris Simion, cea care pune în scenă “Paradoxul iubirii”, criticul literar Dan-Silviu Boerescu şi directorul editorial al editurii Trei, Magdalena Mărculescu.
În cadrul evenimentului, Pascal Bruckner a prezentat cea mai recentă carte a sa – “Paradoxul iubirii”, ce are ca temă evoluţia iubirii, şi a răspuns la întrebările cititorilor.
Cele mai multe întrebări s-au axat de altfel pe tema cărţii, relaţia de cuplu, fidelitatea şi infidelitatea, viitorul căsniciei, dar au existat şi curiozităţi privind părerea autorului despre chestiuni ca romii din Franţa sau atentatele din Norvegia.

Scriitorul a apreciat că în ziua de astăzi, în condiţiile emancipării din anii 60, occidentalii cunosc o sacralizare a iubirii şi o desacralizare a căsniciei. În cartea sa, Bruckner spune că analizează consecinţele revoluţiei sentimentale care a avut loc. “Am inversat priorităţile (referindu-se la iubire şi căsnicie, n.r.). Trăim astăzi consecinţele minunate şi îngrijorătoare ale acestui fapt. Această frumoasă nebunie a căsătoriilor din dragoste este pariul contemporanilor”, a spus Bruckner, precizând că dacă pariul anilor 60 a fost să se termine cu teatrul pasiunilor şi cu suferinţa, iar cei care se iubesc să se bucure doar de plăcere, s-a dovedit că gelozia şi patimile nu au dispărut.

Audienţa la evenimentul de lansare a cărţii “Paradoxul iubirii” a fost în mare parte feminină. Unele dintre doamnele prezente la manifestare au fost preocupate ca Pascal Bruckner să vorbească în franceză şi nu în engleză. De altfel, scriitorul a ales să se exprime în limba franceză în cadrul evenimentului.

Unii dintre cititorii mai în vârstă au ţinut să ştie ce crede Bruckner despre fidelitate, cum vede viitorul căsniciei şi dacă scrie din imaginaţie sau din experienţa proprie, inclusiv sexuală. Scriitorul a răspuns spre amuzamentul celor prezenţi că este vorba atât de inspiraţie, cât şi despre propria experienţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *